Okt 24, 2015. Toom vid helvetets portar.

En artikel i Postimees som jag bara måste skriva om.


Yana Toom har hållit ett gråtfyllt tal i Narva. Det gällde Edgar Savisaar, hennes partiordförande. Flera av åhörarna flinade i smyg åt hennes känslofyllda ord, en av dem var Kadri Simsons far.

På första bänk satt Kadri Simson, hennes far, Aadu Must, vice borgmästaren i Tallinn, Mikhail Kõlvart, och partiets generalsekreterare, Priit Toobal.

Toom är alltså Keskerakonds representant i EU-kommissionen genom personval. Och vi ska komma ihåg, att Savisaar haft många kvinnor. Samt att han har en speciell förmåga att få andra att tänka och tycka som han, utan att de förstår vad som hänt.

Toom har föreslagit att Savisaar inte ska avgå. I stället ska man ha två partiledare, varav Savisaar vore den viktigaste. I alla fall har det tolkats så.

 
 
 En förtvivlad Yana Toom.

Tidningen kommenterar talet så:


Ivrig hushållerska.


Som Kerberos står Yana Toom vid helvetets portar för att skydda sin gud och mästare, Edgar Savisaar. Hon står mellan honom och hans motståndare. Ja, så är det. Och så som en hederlig hushållerska måste vara trogen sin herre, som ger henne arbete, måste partislaven troget tjäna sin skapare.- Ja, just det: skapare. För vi skulle knappast veta något om denna kvinna om hon inte funnits i Savisaars häxring. En ring där många andra politiker förekommit. och i motsats till många andra har Toom inte lyckats ta sig ur den ringen, utan kretsar som en satelit runt guden. Hade det inte funnits en Savisaar hade det inte funnits en Toom. Men, nog kommer mästaren skaffa sig en ny hushållerska när han inte längre behöver henne.

( Kan hon ha missuppfattat hela scenariot? Undrar om hon förstår det? Faller Savisaar faller Toom.)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0