Sep 21, 2015. Moskva kräver

Estland hjälper Jordanien med att bygga deras skifferoljeanläggning. Den jordanske energiministern förklarar det med att esterna är de enda som har kunskapen. Det var också ester som ledde samma arbete i USA.
-----
 
Moskva kräver nu att Estland ska vara tvåspråkigt! Detta med anledning av att Estland i sin tur kräver att alla estniska skolor ska ha undervisning på estniska. Svaret från Estland var: Vi vill ge alla elever möjlighet att studera vid våra universitet och högskolor, där estniska är huvudspråk.  
 
Hur var det då när Ryssland bestämde, under ockupationensåren? Då fick alla estniskspråkiga elever gå ett extra år i grundskolan för att kunna tala ryska. Då var det inte frågan om tvåspråkighet. Esterna var tvungen att kunna ryska för att få all information och kunna ha kontakt med alla statliga och kommunala förvaltningar. Man tvingades läsa och testas i marxism-leninism. Alla studenter skulle kunna tala ryska och läsa rysk litteratur. Kurserna var omlagda till den ryska, kommunistiska ideologin. Anledningen var, att man ville förinta allt som påminde om de tidigare fria staterna, som nu var ockuperade.
 
Men nu är det skillnad. Eller...
Esterna menar att estniska ska vara officiellt språk i Estland. Trots det presenteras all information till invånarna på både estniska och ryska. Den mesta reklamen är också både på estniska och ryska, och man kan köpa ryskspråkiga tidningar på de flesta försäljningsställen. Ja, man klarar sig bra på enbart ryska, om man inte vill ta en högre examen, förstås. En viss skillnad mot tidigare.
Dessutom tycker ryssar från Ryssland att det är så bra att shoppa i Estland, för så många kan tala ryska!
 
När Estland blev fritt igen 1991, då föreslog Jörn Donner också att Estland skulle bli tvåspråkigt. Europa talade om att esterna behandlade ryssarna illa. Men ingen förstod verkligen hur esterna och de andra ockuperade folken  behandlats under den ryska tiden. Få ville tro på det man kunde läsa t.ex. i Eino Hanskis böcker. Han berättade om ingermanländarna, och klassades i Sverige som lögnare och sagoberättare. Det finns inga människor, som de grymma, ryska idioterna han berättade om, fick han höra i Sverige. 
 
Det finns fortfarande rysktalande i Estland som inte förstått vad det innebär att Estland blivit fritt. Många ryssar flyttade tillbaka till Ryssland på 1990-talet, men ca 250 000 blev kvar. Man måste förstå att det var en svår omställning när de måste förstå, att de inte längre var "herrefolket", som under ockupationen hade haft de känsligaste, bästa och viktigaste jobben och tvingat esterna att underordna sig. 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0