Sep 23, 2015 Estland är en rättsstat.

Estland skakas av en stor skandal.
Samtidigt blir det helt klart att Estland är en rättsstat.
 
 
 
Keskerakonds/Centerpartiets mäktige ordförande, Tallinns borgmästare Edgar Savisaar anhölls i går för korruption! Samtidigt anhölls fyra andra - affärsmän och politiker. Det rör sig om flera hundra tusen €. Det är olagliga tomtaffärer och givande och tagande av mutor. Affärerna har gynnat honom själv och partiet.
 
I går visade Aktuaalne Kaamera hur Savisaars hus hade genomsökts av poliser, som kom ut med flera väskor med material. Sonen satt i en bil utanför och sa att han hade försökt träffa sin far, men blev inte insläppt. "Vi, familjen, vet inte mer än ni, men vi vet att han inte gjort något. Min far skulle aldrig kunna göra något olagligt."

Från Keskerakond hördes flera medlemmar, som försäkrade att det inte kunde vara sant. De sa att det måste vara en politisk hint. Vice ordförande Simpson sa, att de "väntar på hans återkomst, och att han då berättar vad som hänt. Men det viktigaste är hans hälsa." 

En representant för estniska socialdemokraterna framhöll, att "det nu är rätta tillfället för Savisaar att träda tillbaka. Han har blivit anklagad för andra saker tidigare, men detta är bara för mycket. Man litar inte längre på honom."

Vid åklagarmyndighetens presskonferens försäkrades att man har helt säkra bevis. Det gäller saker som hänt under de senyaste två åren. Undersökningarna påbörjades i juli 2014. Det gäller inte bara stadens borgmästare och själva staden, utan även Tallinns hamn, som stan äger. (Mutor i hamnen har uppdagats tidigare) Vad beträffar summan vet vi inte hur stor den är, den kan växa under den fortsatta utredningen.

 

Efter nyheterna tog man upp skandalen i programmet Ringvaade. -Man frågade först vem som verkligen har blivit förvånad.-

Där intervjuades företagaren och akademikern Jüri Mois. Han menar att ur samhällets synpunkt är det en bra nyhet, ett bra avslöjande. Ur företagares synpunkt är det som en trafikolycka för företagssamheten. Politiskt sett ser vi att Estland fungerar. Under den ryska tiden tog jag emot och betalade mutor hela tiden. Alla var tvungna att syssla med kriminalitet i det samhället. I det fria Estland är det totalförbjudet. Det döms ut hårda straff numera. I Ryssland pågår detta med oförminskad styrka hela tiden. Att det bara skulle vara en politisk hint, det är bara snack.

Sedan intervjuades en politolog.

Han menar att det Keskerakonds medlemmar säger beror på att de är i chock.  Vinsten i historien är att vi kan se att Estland är ett transparant samhälle. Tydigen har säkerhetspolisen, KAPO, och vanliga poliser blivit hotade. Och vi ska inte glömma att även andra länders borgmästare uppträder ohederligt. Och han tog Bukarest som exempel. Företagarna är i många fall i tvångssituarioner. Se t.ex. det ryska samhället där inga tillstånd ges utan mutor.  I Keskerakond finns många som ångrar att de inte i tid begärt korten på bordet tidiogarte. Detta är en tragisk avslutning på en politisk karriär.

Den ryska befolkningen i Estland har inte gjort sig förtjänta av ett korrupt parti. Men blir det inga radikala förändringar visar det att de är en del av det.

Om de inte sparkar Savisaar nu och pudlar, då blir Keskerakond ett litet ryskt extremistparti och de andra medlemmarna går över till något annat parti.  Klarar sig inte partiet ur denna svarta historia, utan fortsätter som om inget hänt, då är det det ett bevis på en kriminell ledning. När jag såg presskonferens förstod jag att de är helt säkra. 

I dag har Savisaar uttalat sig, han försäkrar själv: "Jag är vit som snö", och hans parti säger:  "Om det här skulle vara sant, då är det bara en struntsak jämfört med vad Reformierakond har gjort i Tallinns hamn. 

Keskerakond är alltså ett parti, skapat av Edgar Savisaar och lett av honom hela tiden. Han kom på den geniala idén att införliva de flesta ryska partierna i sitt för att få nästan alla ryssars röster, och på det sättet blev det Estlands största parti. Esterna har på det viset fler partier att rösta på. Eftersom de andra partierna inte litar på honom har han aldrig blivit president, och inte blivit statsminister under senare år. Därför valde han att bli borgmästare i Tallinn, där de flesta esterna finns, och med många ryssar i förorten Lasnamäe.

Han har utvecklat Tallinn till något av en fristad genom att skapa speciellt för tallinnborna:

  1. En bank,
  2. En TV-kanal
  3. En dagstidning
  4. En speciell polis
  5. Gratis kommunikationer i staden för de boende.

Han införde också en särskild skatt i staden, men den förklarades olaglig, och staden blev skyldig att betala tillbaka hela summan.

Han samarbetar också med höga politiker i Ryssland, och det var chefen för den ryska järnvägen som skänkte pengar till Savisaar för att bygga en rysk-ortodox kyrka i Lasnamäe och till partiet.

I dag förklarar man i rysk media att allt beror på att esterna hatar ryssarna i landet. (Vilket absolut inte är sant. Många rysktalande har bra och viktiga jobb.)

En teori vi hörde i radion i dag var att "Nu får nog Savisaar ännu fler personliga röster från ryssarna i Lasnamäe, från dem som lyssnar och ser på och läser rysk media."

När det gäller Savisaar som person ska man veta att han är expert på att få människor att tycka som han. Många har vittnat om att man tycker en sak när man ses, och efteråt har man ändrat åsikt utan att man märkt det, och vet inte varför.

Savisaar började arbeta igen i juli efter att ha varit sjuk en längre tid. Ena benet amputerades efter ett angrepp från ett litet djur som äter kött som han råkade få i ett sår i Tailand.


Kommentarer
Postat av: Sanna

Oj, vad intressant läsning!

Svar: Tack. Nyheterna är fyllda av detta.
estlandskarin


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0