Sep 26, 2018 Kohver är fri!!

 

Den 22 feb 2012 började jag min text så: Åter har en man vid Kapo, Estlands Säpo, avslöjats som spion åt Ryssland.

Polisen tog en hemlig polis och hans hustru vid flygplatsen i Tallinn. Det är den ledande specialisten Aleksei Dressens fru Viktoria som kommer ställas inför riksrätt för förräderi tillsammans med sin man, som är den egentliga spionen.

 Alexej Dressen

 

Några år senare: Estniske säkerhetspolisen Eston Kohver tillfångatogs på estnisk mark av ryssar den 5 september 2014.

 
Eston Kohver
 

Dressen dömdes till 16 år i estniskt fängelse för bevisat spioneri.

Kohver dömdes till 14 år i ryskt fängelse för påstått spioneri.

DN skriver på nätet:

Fångutväxlingen skedde på en bro över Piusa, som är en gränsflod mellan Estland och Ryssland och är sanktionerad på politisk nivå. Bron hade stängts för både fordon och fotgängare tidigare på dagen.

 

– Jag vill tacka alla som hjälpte min familj att klara sig utan mig och alla dem som hjälpte mig när jag satt i fängelse och som fick mig tillbaka till Estland, sade frisläppte Eston Kohver på en presskonferens på lördagseftermiddagen.

 

Kohver, som arbetar för Estlands inre säkerhetstjänst, blev enligt estländska myndigheter bortrövad från Estland. Fallet bryter mot internationell rätt, har Nordens och Baltikums utrikesministrar tidigare hävdat.

Svenska Dagbladet skriver också:

Det är den ryska rättvisan i ett nötskal. De griper någon på lösa grunder, har en skenrättegång med hårda straff och släpper sedan i förtid av politiska skäl. Det här visar bara på hur det ryska rättsväsendet styrs av politiska intressen och hänsyn. 

Så blev det alltså. De tog en estnisk säkerhetspolis, Eston Kohver, på estnisk mark när han arbetade för att avslöja dem som smugglade cigaretter och sprit från Ryssland till Estland, och åtalade och dömde honom i Ryssland för spioneri och vapeninnehav mm. Det var troligtvis för att provocera esterna efter Barak Obamas besök i landet, men kanske det också fanns i baktankarna att de ville ha Dressen fri. Kanske de bara väntade på att ta någon est och döma honom till ett långt straff för att det skulle passa med en fångutväxling. Det finns minst en Kapo-man dömd för spioneri i estniskt fängelse, ska de hitta någon mer est att åtala och döma för att få honom också frigiven? Det får vi se...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0