Aug 13, 2016 "Världens fakta: Andra världskriget"

Nu har jag sett ett program på SVT2: "Världens fakta: Andra världskriget" Det var en tysk dokumentär från 2014. Ett program i två delar.
 
Jag slogs av hur stora likheter det fanns av Hitlers fruktansvärda grymheter i Polen med Stalins lika fruktansvärda grymheter i Estland.
De båda diktatorerna hade förberett sig likadant. Listor med namn på dem som först skulle försvinna var redan gjorda. Intellektuella skulle bort först. Det besinningslösa skjutandet. Ja, all denna grymhet människorna drabbades av. 
Hitler var Ondskan personifierad. Ja. Stalin var också Ondskan personifierad.
När jag sa i början av 1990-talet i radions "Klarspråk" att vi måste känna till all ondska Stalin utövade, innan vi säkert kan säga vad som var värst. Det är möjligt att nu, att göra den bedömningen, och även om Stalin inte hade några gaskamrar, hade han liknande fruktansvärda avlivningssätt.
 
Aldrig kommer vi få se en sann rysk dokumentär om de grymheter som Stalin utövade. Varken mot sina egna eller mot de länder han ockuperade.
Aldrig kommer ryssarna betala för allt som USA skickade genom ett lend-lease-avtal, som gav dem möjlighet att delta i kriget mot Tyskland.
Aldrig kommer ryssarna betala skadestånd för brotten de utförde  i de ockuperade l länderna, vilket tyskarna gjort. Israel fick möjlighet att bygga upp sitt land med hjälp av det enorma skadeståndet från Tyskland.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0