Feb 10, 2016 TV:s nyheter.

Några nyheter från Estlands Aktuaalne Kaamera:

 

Gränsen mellan Estland och Ryssland måste förstärkas. Det är ju också en EU-gräns. Det blev ju helt uppenbart när estniska säkerhetspolisen kidnappades på estniskt område men anklagades av Ryssland att ha gått över till den ryska sidan. Estnisk och rysk gränspolis har tillsammans skrivit under, att de vid en undersökning kunde konstatera att han inte gått över gränsen, vilket senare förnekades av ryssarna.

För att kunna bygga en två meter mur med alla tänkbara säkerhetsdetaljer och göra en bredare gata mellan länderna måste mark köpas in av ester som bor nära gränsen. 108 människor har fått anbud på sin mark. 82 av dem har gått med på avtalet, men de övriga vill ha mer betalt. En av dem säger, att “erbjudandet räcker knappt för en resa till stan”. Sista utvägen blir då expropriation.

-----

För att ta emot kvotflyktingar kräver både Estland och Lettland att flyktingarna ska vilja komma till just deras land, vilja lära sig språket och kulturen. Det gör att det inte kommer så många. I Lettland har man just tagit emot två familjer. De har fått egna lägenheter och tillgång till gemensamhetsutrymmen, förskola, gym och tolkar.

Gränspolisen säger att de vill hitta en fridfull plats för flyktingarna. “De har lidit mycket, de behöver lugn och ro, och vill inte tala med journalister.”

I Estland startas nu ett utbildningsprogram som riktar sig mot gränspolisen, hemvärnet, socialarbet, lärare, sjukhuspersonal m.fl. En utbildning, som ska berätta, undervisa, om andra människors kultur samtidigt som de som kommer ska undervisas om estnisk kultur. (Just det som jag efterlyst i Sverige. Läser de min blogg, eller begriper de det själva?)

 

-----

En amerikansk tankesmedja har sagt, att Ryssland kan ta Baltikum på tre dagar. Nu får vi veta, att det bara var ett inslag i presidentvalskampanjen och är närmast att betrakta som politiska floskler. Det säger förre amerikanske ambassadören i Estland.

Däremot är det inga valfloskler, utan sanning, att USA ska fyrdubbla insatsen med soldater, lastbilar, tanks mm i Baltikum!

 

-----

 Flygplatsen

Det finns en mindre flygplats i Pärnu. Därifrån går just nu bara flygplan till öarna Runö/Ruhnu och Kynö/Kihnu. Nu har man varit på besök i Norrköping och studerat den flygplatsen för att få idéer om hur man kan göra för att förbättra sin flygplats tekniskt.

-----

Jag hade glömt att semlor åt någon annanstans än i Sverige. I Estland äter man vastlakuklid, och har sin vastlapäev/semmeldag precis som vi. Den dagen äter man grisfötter och ärtsoppa till middag och en semla till efterrätt. Därefter inleds fastan. Den dagen ska man också åka kana för att hushållet ska fortsätta att ha det bra. Finns det ingen snö, då får man åka kana på något annat sätt. I Värska hade de konstsnö!!

-----

På Tallinns Zoo har man firat att “Den eldröda apans år” inleds. Det är inte vilken apa som helst. "Absolut ingen grym människoapa, utan en liten underbar varelse", försäkrar chefen på Zoo.

-----

Det finns fortfarande människor, som är helt präglade av den hårda sovjettiden. I Pärnu har några bröder utfört ett grymt mord på en taxichaufför och tagit hans kontanter. Man säger nu, att det är helt logiskt pga deras uppväxt med gravt alkoholiserade föräldrar, som var lägsta gradens kolchosarbetare. En familj med flera asociala barn på bygden. (Som en av våra grannfamiljer.)

-----

 Kadyrov

I Ryssland har Tjetjeniens nuvarande president, Ramzan Kadyrov, blivit Putins knytnäve. Han är som en ligaledare, som både hotar och mördar. På Instagram har han nyss hotat att döda två av Putins motståndare. När han ifrågasätts samlas massor av tjetjener för att demonstrera till hans försvar. Frivilligt, eller...? Även den ryska motorcykellledaren, Alexandr Zakdostanov, även kallad Kirurgen (för att han skär upp folk?), tillika Putins gode vän var där. “Vi demonstrerar för befolkningens frihet  och mot den amerikanska fascistiska demokratin." 

 Kara-Murza

Ordförande i organisationen “Det öppna Ryssland” Vladimir Kara-Murza har också hotats. Han menar att Boris Nemtsovs död intill Kremls murar kan spåras till Grozny. Han själv har redan överlevt ett förgiftningsförsök. Den gången fick han 5% chans att överleva. Efteråt kom ett bud från Grozny: “Den som inte förstår nu, den förstår aldrig!”

-----

Ryssland bombar i Syrien, det vet vi. Men att de skulle bomba civila förnekas bestämt! “Vi är ute efter terrorister och dödar bara terrorister! Om några civila drabbas ska man inte beskylla oss!”

USA, Tyskland och Turkiet har protesterat mot bombningarna. De anser att det är Ryssland som bombat sönder hela Aleppo.

EU:s Donald Tusk har sagt, att de ryska bombningarna bara gjort en svår situation värre. "Vi förstår att alla Rysslands krigsinsatser bara går ut på att stötta Assad. De vinner mark, och för den syriska oppositionen visar de ingen förståelse. Vi vet med säkerhet att Ryssland bombar deras ställningar."

Den turkiske statsministern säger "Vår underrättelsetjänst kan konstatera att 90 % av de 6 000 ryska flygoperationerna har riktats mot civila. Det förefaller som om det enda de inte intresserar sig för är IS."

FN varnar för att om inte FN:s hjälpsändnigar släpps in i Aleppo av Syrien och Ryssland kommer hundratusentals dö av svält.

Europa har dessutom nya enorma flyktingströmmar att vänta, vilket varken Assad eller Putin tycks ha något emot. Spekulationerna om att Putin ser fram emot att följden blir en upplösning av EU, kanske inte är obefogade.


Tjetjeniens president Kadyrov har stolt förklarat att det finns 500 tjetjenska elitsoldater på plats i Syrien. Han betraktar dem dock formellt som ryska soldater, men Ryssland förnekar att de har någonting med Ryssland att göra. Dock är tjetjeniens krigsmakt någon sorts underavdelning till den ryska krigsmakten. Hur som helst är Tjetjenien en vasallstat under Ryssland.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0