Feb 21, 2016 Rysk nationalism och estnisk.

I går såg vi första delen av ett program om Ryssland i Kunskapskanalen. Situation Ryssland består av tre delar.  http://urplay.se/Produkter/193197-Situation-Ryssland-Nationalister


Det var mycket intressant, och visade de nya nationalistiska rörelserna i landet. Detta handlar om unga människor som "älskar Putin och regeringen". De kallar sig nationalister och en man menar att de är nationalsocialister eller fascister, som Stalin tvingade alla att benämna det. Nationalisterna vill bara ha vita människor i landet, och blandäktenskap är helt förkastligt. Allt från Väst är undermåligt, och har till syfte att undergräva ‘Det stora Ryssland”. En ung nationalistflicka sa, att “vårt mål är att underkuva er och om det misslyckas, spränger vi er med våra atombomber”.


Jag smakar på ordet nationalist.

Detta är absolut inte den glädjen över den egna kulturen som vi träffar på i Estland. Vad ska vi kalla det? Den vanlige esten trivs med sin kultur. De menar att det är den estniska kulturen som ska dominera i Estland. Och, som jag sagt flera gånger tidigare, det är ett resultat av att den var mer eller mindre förbjuden i femtio långa år.


Är det nationalromantik? På ett visst sätt. Det är en "hemmakänsla", och en påminnelse om de tidigare fria åren. "Det vi tvingades göra då, det är inte vad vi vill göra."


Man kan jämföra esternas känslor för sin nation med alla koloniserade och ockuperade länder i världen. Alla söker sina egna rötter, och vill radera ut det som inte stämmer för dem. I Baltikums fall, är det en europeisk kultur, som inte skrämmer oss andra. Vi borde inte bli oroade av det. Vi ska kunna glömma alla hemska epitet som getts dem. I det dokument som undertecknades i Tartu 1920, som gav Estland frihet, står det: Alla etniska grupper som lever i Estland är ester. Och gav autonomi inom vissa områden för alla etniska grupper med fler än 3000 medlemmar. Det är långt ifrån förföljelse av minoriteter, eller rättare sagt det är dess raka motsats.

Autonomi gavs bl.a till svenskar, tyskar och judar. Ryssarna var i te tillräcklig många i antal, och den zigenska gruppen tackade nej.


Däremot ska vi inte gömma undan det vi såg på TV i går. Den nationalistiska rörelsen i Ryssland är skrämmande. En ordförande har också kurser i knivanvändning! De lär sig slåss med knivar. Striderna mellan ryssar och invandrare blir värre och värre. Der är ett "vi och dom". En invandrare blev uppskuren pga sin hudfärg, och för att de ville ha hans skinnjacka.


Varför ryssarna då ska vara intresserade av att lägga under sig andra länder blir helt ologiskt. Visst, det bor ryssar i Baltikum, men ursprungsfolken är inte ryssar. Ryssarna har kommit inflyttande, frivilligt eller ditkommenderade huvudsakligen efter andra världskriget.


Ursprungsbefolkningens rättigheter ska respekteras i hela världen. Även européerna gjort sig skyldiga till svåra brott. Även i Sverige har svåra brott begåtts. Se hur svenskarnba behandlat samerna. Men i dag när vi förstår det, då ska vi väl vara mogna att sluta med det. Lätt sagt, men svårt att efterleva… Inte minst i Ryssland.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0