Jan 10, 2016. Äntligen!

 
 
 
Jag kan bara råda alla att lyssna på den lettiske presidenten, Raimonds Vējonisi en intervju svensk television med anledning av Folk och Försvars rikskonferens i Sälen.
Den ska gå att se i SVT  play, även om jag inte hittar det nu. Presidenten talar med sin erfarenhetsbakgrund, som är helt annorlunda än den vi svenskar har. Han ser på Ryssland på ett annat sätt än den svenska pk-majoriteten gör. Lyssna!
 
(En expert i vår närhet sa att antingen hade den lettiske presidenten läst karinsestland, eller också var han så klok av sig själv.)
 
-----
Många svenska media gjort en helomvändning. Vi, som verkligen upplevt hur människor med fullkomligt blinda ögon sett på Sovjet, människor vi mötte under så lång tid, vi är överraskade. Det finns verkligen svenskar som förstått nu. Äntligen! 
 
Anna Lena Lauren har flyttat från Svenska Dagbladet till en tjänst på Dagens Nyheter. Hon ska bevaka Ryssland åt tidningen, och började med att skriva en artikel:
Blir förtvivlad - ryssar har så svårt att inse faktum.k
 
"Vi har blivit undervisade att Ryssland aldrig angripit någon." säger en ryss. Och därför kan de aldrig förstå icke-ryssars syn på Sovjet.
 
Hon berättar också om en rysk officer som flyttar in i en estnisk familjs lägenhet. Ja, just det. Han och hustrun ska självklart ha ett sovrum i lägenheten och hustrun ska självklart laga mat i köket, använda spis och skafferi. Det skulle inte vara populärt i Sverige mes främlingar inne i bostaden, och det var det absolut inte i det ockuperade Estland, men esten hade inget att säga till om längre.
Precis det hände i Ants föräldrars lägenhet 1940, och fortfarande 1991 bodde där fortfarande tre familjer. Ants familj hade flytt 1944, och hans farmor och fastrar tvingades iväg. De fick välja mellan att frivilligt flytta till Kazakstan eller deporteras till Sibirien 1948.
 
 
Läs hela artikeln av Anna Lena Laurén.
-----
 
Blüchers café i Lontova har drabbats av Kundaåns översvämning.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0