Juli 21, 2016

Några citat från den senaste tiden:
 
President Ilves hälsar till fransmännen efter katastrofen i Nice, att han och alla ester delar deras sorg. Ester vet vad terror är.
Ja, så är det. 
 
Donald Trump valdes till republikanernas presidentkandidat i går. Han har gjort ett viktigt uttalande. USA kommer inte hjälpa de Baltiska staterna vid ett angrepp om de inte fullgjort sina skyldigheter mot USA.
Det enda landet i Baltikum och en av få Nato-länder som verkligen fullgör sina skyldigheter är Estland. Betyder det, att USA lämnar Lettland och Litauen i sticket? Betyder det, att Ryssland kan omringa Estland och därmed inte få det alltför svårt att inta även Estland. Eller kommer verkligen Nato och USA att kunna försvara det lilla landet där inne?
 
Annars håller alla politiska partier i Estland att nominera varsin presidentsoldat till det kommande valet i november. Reformpartiet har tre mycket starka kandidater:
Siim Kallas som nyligen var kommissionär i EU-parlamentet.
Marina Kaljurand, utrikesminister, som nyss varit på besök i Sverige.
Urmas Paet, tidigare utrikesminister 2005-2014.
 
Slaget står troligen mellan Kallas och Kaljurand. Vi får se...
 
Det är så intressant att tänka på hur alla har växt upp. I vilken kultur? 
 
 
Siim Kallas föddes den 2 oktober 1948 i Tallinn. Han växte alltså upp i Sovjetunionen och var alltså 43 år när landet åter blev fritt. 
Han har varit premiärminister, finansminister, utrikesminister. Han var tidigare medlem i Estlands Högsta Sovjet.
Har varit vicepresident för Internationella Liberaler. mm. mm.
Ibland är det knepigt för människor som var aktiva politiker under ockupationen. Vi får se om det betyder något för Kallas.
 
 
 
Marina Kaljurand föddes 6 september 1962. Hon var alltså 29 år 1991. 
Hon är nu utrikesminister, men har också varit ambassadör i USA, Mexico, Kanada, Kazakhstan och Israel. Det var hon som var ambassadör i Moskva under Bronssoldatbråket, då många av Putins inga belägrade gatan utanför och hindrade henne från att lämna byggnaden.
Hennes pappa är född i Lettland, och hennes mamma i Ryssland, men hon betonar att hon själv är estniska och inget annat!! Det brukar skojas om att det är hennes enda problem, att mamman är ryska. Men hon är mycket omtyckt i Estland. Dessutom är hon inte medlem i något parti, så jag tror att Kallas ligger bättre till i nomineringen.
 
Urmas Paet. Född  20 April 1974. (23 år 1991) Alla tre är faktiskt födda i Tallinn. 
Utrikesminister 2005-2014. Han efterträddes av Kaljurand.
Sitter nu i EU-parlamentet.
 
Alla tre levde under ockupationen, men Paet har nästan hela sitt vuxna liv levt i ett fritt Estland. Å andra sidan tog det flera år innan Estland hade lyckats resa sig från förtrycket, så jag är alldeles övertygad om att han vet hur livet levdes i Sovjet-Estland. Det är de som är unga nu, som bara fått det berättat för sig, eller som läst om det, livet i den kulturen. Å andra sidan är Estland ständigt hotat av Ryssland. Vilket annat land har blivit så angripna för att de flyttat en staty (Bronssoldaten)? Vilket annat Riksdagshus har fått besök av en dumaledamot som sprungit direkt in i lokalen och skrikit att regeringen måste avgå (pga samma statyflytt)? Naturligtvis måste jag också påpeka att under ockupatiionen rev ryssarna estniska statyer och minnesmonument och anlade asfalterade vägar över estniska kyrkogårdar. Jämlikhet mellan ryssarna och de ockuperade människorna existerade bara i fantasin.
 
En annan sak, som är självklar, men ändå noterbar: Vi träffade några goda vänner, estniska kvinnor, som aldrig hört talas om att Ryssland hade ett Lend-Leasavtal med USA, och kunde vinna så många strider med allt krigsmaterial och all burkmat, ja, det var enorma mängder, och inte minst alla skor de fått sig tillskickat från USA. Att de sedan inte betalat ett öre för det lånet förvånar nog ingen. Kvinnorna sa allvarligt: Något sådant fick vi aldrig lära oiss i de sovjetiska skolorna. Där påstods att Sovjet stöttade Väst med krigsmateriel och mat.
 
Det är otroligt vilka lögner som spreds av Sovjet både inom landet och i omvärlden. Och s.k. "nyttiga idioter" i Väst trodde på dem.
 
Jag kommer förstås att tänka på de ryska tågen som for genom Baltikum under första delen av kriget. De skulle till Tyskland med säd, trots att människor i det egna landet svalt.  Det var bara det att någon målat på vagnssidorna: "Mat åt de svältande i Estland". Ingen ryss skulle veta att man levde med en högre standard i Estland än hos dem. De var på väg mot samma höga standrd som vi hade i Sverige. Det var ju därför de också spred lögnen att alla ester var fascister, nazister., som också många i väst trodde på.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0