Juli 25, 2016 Historien upprepar sig.


Fäljer du med på nyheterna? Läser du om vad som händer i Turkiet efter kuppförsöket?

Jag kan berätta, att det påminner mycket om det som hände i bl.a. Estland 1940, efter Sovjets första ockupation av landet. Visst ser vi tydliigt vad vissa makthavare tar sig rätt till. Den stora skillnaden är naturligtvis, att Estland var ett fritt land, medan Turkiet är en enda nation.


President Erdogan har proklamerat undantagstillstånd i Turkiet. Nej, det kunde Sovjet inte göra eftersom Estland var en fri stat. Men i praktiken var det ändå¨likadant. Man visste inte vad som skulle hända i nästa minut.


Erdogan har bestämt vem som är skyldig. Han har inte visat några bevis för sina anklagelser. Han har också arretserat många tusental människor. Flera tusen poliser är arresterade. Över 20 000 lärare har förlorat sina jobb, precis som många andra. Mänskliga rättigheter gäller inte längre. Eventuellt ska dödsstraff införas igen. Akademiker får inte lämna landet.

 Ryska trupper kommer över gränsen 1939.

Sovjet hade också färdiga listor på vilka som skulle arresteras 1940! Listor som upprättats medan Estland var ett fritt land. Människor var svartlistade efter sina yrken. Akademiker var definitivt inte ett bra yrke att ha just då. Man ändrade t.ex. utbildningen inom juridik vid Tartu Universitet till en sovjetisk, kommunistisk utbildning. Man bytte ut kurslitteraturen och satte in nya lärare.

Lärarna dödades eller skickades till Sibirien.

Poliser och hjälppoliser sköts, arresterades eller deporterades.

Journalister och läkare detsamma.

Alla som hade yrken där man hade känslig information måste bort!


Osäkerheten och därmed rädslan bredde ut sig, precis som det är i Turkiet i dag.
 
Ännu har dock turkarna inte börjat mörda öppet, som ryssarna gjorde i Estland. Minns den kvinnan, som undrade vad de höll på med när de förstörde gravar på den tyska kyrkogården. "Är du tyskvänlig?!!" och så sköts hon direkt. Eller mannen som sköts på stationen på väg hem från arbetet inför alla andra för att han arbetat som hjälppolis under skolloven i det fria Estland. Hustrun deporterades till Sibirien av samma skäl; mannens sommararbete alltså.
Ska också sådant komma att hända igen? Det önskar vi INTE.
 
För ett annat exempel på hur historien upprepwer sig läs:
https://svenska.yle.fi/artikel/2014/03/08/patrick-holmstrom-estland-1940-i-repris-pa-krim

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0