Juli 9, 2016. Det är inte gratis att vara medlem i Nato.

Det är inte gratis att vara medlem i Nato. Det vet man i Estland i alla fall. Men det är självklart. Först betalar man sitt eget försvar enligt Natos regler med 2% av BNP, och sedan bygger de kasernbyggnader för de Natosoldater som är stationerade i landet.

 

Det har nyss varit Natomöte i Warszava, och man har beslutat att tusen soldater ska placeras i Estland, och naturligtvis måste de ha någonstans att bo och ha sina övningar. Det innebär en kostnad på 52,2 miljoner € under fyra år.

 
 Den första kasernen öppnades i Tapa den 27 juni i år. Där finns förutom bostadsutrymmen för 300 personer också klassrum, arbetsrum, lager, utrustning och vapenanläggningar. Den är 5.100 kvadratmeter stor.

Dessutom måste finnas övningsfält, flygfält, lager, garage, ammunitionsdepåer mm mm. Man måste också bygga en järnväg, som ska förenkla transporter.


Allt detta för att Putins Ryssland är så oförutsägbar. Efter Krimockupationen går ingen säker, och det är antagligen Putins önskan att det ska vara så. Vi får aldrig glömma att han finns, och att han har massor av vapen!

Han hotar ständigt Estland och han har också uttalat hot mot Sverige. Om vi går med i Nato, då är inte livet säkert för oss.

När Gazproom ska bygga den nya oljeledningen till Tyskland, då behöver de använda hamnen i Slite på Gotland för sina fartyg och arbetsmaterial, säger de. De kommer aldrig acceptera ett “nej”. Det betyder att Gotland inte är säkert längre; något försvar av ön finns ju inte.


I korthet:

Putinkvinnan Yana Toom vill att Estland lämnar EU.


Till Tapa kom också bl.a. USA:s femtonde pionjärbataljon.


Till Tapa kommer också ett kompani ca 200 tyska alpjägare med alla sina tillbehör för att öva i Estland under tre månader. De kommer från Baad Reichenhall i södra Tyskland.

Estland känner verkligen förtroende för Obama och hans lölfte: “Vi kommer aldrig överge er igen!”


Viiru Kemigrupp, som arbetar med oljeskiffer, öppnar två anläggningar som legat i malpåse, och anställer 350 personer.

 
I Viitna sjö växer vattenlobelia vilt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0