Juni 13, 2016 Stora estniska författare

Estland har haft flera stora författare. Jag har tidigare berättat (bl.a. 11.11 2011 och 12.7 2012) om Jaan Kross, som var föreslagen till Nobelpriset många gånger, men fick det aldrig.
 
Jaan Kross
En annan stor diktare är Marie Under. Hon föddes 27 mars 1883 i Tallinn och dog den 25 september 1980 i Stockholm. Hon kom med den stora flyktingvågen 1944 till Sverige, och bosatte sig i Mälarhöjden. Hennes kista är nu flyttad till Tallinn, och det var en stor ceremoni när begravningen ägde rum. Hon betraktas som den stora nationalpoeten i Estland, och blev många gånger föreslagen till Nobelpriset. Men hon fick det aldrig.
 
 
 
Marie Under
 
Nu undrar jag: Varför fick dessa stora författare aldrig Nobels litteraturpris? 
Kan det ha varit av politiska skäl? Hur stor betydelse har politik för valet av pristagare. Är det inte enbart storheten i det skrivna som fäller utslaget.
Båda dessa stora författare var emot Sovjets ockupation av Estland. Kross skrev historiska romaner, som egentligen beskrev den tid han själv levde i. Marie Under lämnade Sovjet.
 
Var det Eyvind Johnsons övergång från socialism, kommunism till liberalism, som utgjorde en del av bråket när han och Harry Martisson tilldelades Nobelpriset 1974? Det är bara en undran.
 
Artur Lundkvist lär ha sagt att Jaan Kross aldrig skulle få Npobelpriset på grund av sin syn på Sovjet. Är det sant, då är det inte mindre än en skandal. Lundkvist kan inte ha haft en aning om hur livet verkligen var i de ockuperade länderna. Han trodde på det han ville tro på, och kontrollerade aldrig sanningshalten i den sovjetiska propagandan. 
 
Var det så, att Alfred Nobel trodde mer om människorna i den Svenska Akademin?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0