Nov 10, 2016. Mycket har hänt.

Nu har det gått mer än två månader sedan jag skrev senast. Så mycket har hänt! 
 
1. Estland har fått en ny president. Valet var inte lätt. Många ville ha uppdraget. Och med ett fult spel i bakgrunden blev resultatet att ingen kunde väljas till jobbet. Keskerakonds dåvarande ordförande Edgar Savisaar hade bestämt att det var hans gamle vän Siim Kallas som skulle väljas. Valet sker i riksdagen, och han beordrade att hans partikamrater skulle välja just Kallas och inte partiets egen kandidat, Mailis Reps. När sista valmöjligheten återstod fick de välja mellan Siim Kallas och  Allar Jõks. De från Keskerakond, som inte ville ha Kallas, la ner sina röster, och ingen kunde väljas. Då ville ingen av presidentkandidaterna fortsätta. 
Resultatet blev att den "svarta hästen" Kersti Kaljulaid blev Estlands första kvinnliga president. Hon är 46 år, och jobbade i EU i Europeiska Revisionsrätten. 
 
Här ses avgående president Toomas Hendrik Ilves med maka t.h. och den nuvarande presidenten Kersti Kaljulaid med make t.v.
 
Jag ser det som en framgång att man valt en kvinna som inte jobbat i politiken, men hon har varit medlem i det liberala IRL.
 
2. En minst lika stor händelse i Estland är, att Edgar Savisaar valdes bort som ordförande i Keskerakond. I hans ställe är nu Jüri Ratas, 38 år ordförande. Det var ett platt fall för Savisaar, och stora händelser sattes omedelbart igång. Ratas är nu tillsammans med Kadri Simson, 39 år, partiets ledning. Även några av Savisaars ryskvänliga partikamrater finns med i styrelsen, t.ex. Yana Toom, dock i minoritet.
Jüri Ratas
Det första som hände var, att Ratas påföljande dag anmälde misstroendevotum för statsminister Rõivas, och fick med sig de andra partierna (även regeringens koallitionspartner) och han tvingades avgå. Nu diskuteras hur en ny regering ska se ut. Rõivas Reformparti ser just nu ut att förlora och andra partier går in i en ny koallition med Keskerakond. Det diskuteras vilka som blir de nya ministrarna, och vi väntar på resultatet. Jüri Ratas blir med all sannolikhet ny statsminister.
När Savisaar försvann blev Keskerakond ett rumsrent parti. Omedelbart.(SIC)
Ratas föreslog att Savisaar skulle bli ständig hedersordförande i Keskerakond, men Savisaar själv säger. "Vänta till nästa år, då kommer jag tillbaka."

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0