Feb 10, 2017 En klok president.

Estlands president, Kersti Kaljulaid, har sagt något mycket klokt. På den stora mottagningen på Nationaldagen den 24 februari ska hon ha sin nationaldräkt på sig.
I Sverige kommer man säkert ta det som ett tydligt tecken på fascismen i Estland. Nationaldräkter är nationalism! Eller hur?
 
Men. Det är istället ett mycket klokt val av presidenten. I de estniska garderoberna hänger ofta en nationaldräkt, som bara väntar på att bli buren. De flesta har haft en dräkt för att visa att de är ester, och inte någon Sovjetmedborgare. Allt estniskt var ju förbjudet under ockupationsåren, och överträdelse rapporterades till KGB. Under sångfesterna på Sångfestivalplatsen fick man visserligen ha estnisk folkdräkt, men man fick inte sjunga estniska sånger som inte var godkända av stadens sovjet. Självklart är det då ett tecken på frihet att få visa för hela världen att man är est, och inget annat.
 
För att komma till varför det är klokt av presidenten att meddela att hon ska ha folkdräkten på sig: Att köpa en ny fin klänning till festen är dyrt. Sådana kläder kostar ofta väldigt mycket pengar. Men, att ta fram folkdräkten ur garderoben kostar ingenting. Den behöver bara skakas av och sättas på. Då behöver ingen tacka nej, för att hon inte har råd med nya, dyra kläder, som ska imponera på och diskuteras av alla.
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0