Feb. 4, 2010. Det fanns fyra missilregementen i Sovjet-Estland



En vacker bild med den estniska och den svenska flaggan i tidningen Virumaa Teataja! Eller... Nej, det är Rakveres flagga.

 

Jag minns när vi hälsade på hos glaskonstnären Rihu Hütt i Rakvere första gången och han hade hissat den svenska flaggan. Vi kände oss hedrade. Det är bara det att det inte är ett gult kors, bara ett gult band över flaggan. Jag antar att den ser ut som den gör som ett minne av den "svenska" tiden.

Man talar om olika tider i Estland. Den estniska tiden kallas frihetsåren åren 1920-1940. Sedan kom den ryska tiden och nu är det den nya republikens tid. I går talade de på TV om det, och de menade att Estland nu arbetar tillsamman med EU till skillnad från den tidigare fria tiden, då landet var ensamt.

I dag meddelas att Putin vill, tillsammans med Polens premiärminister, resa till Katyn för ett hedra de sammanlagt 25 744 polska medborgare, civila och militärer, -15 000 av dem var officerare – som mördades där av sovjetiska soldater. Intressant. Förra året hade ju ryssarna inget med Katyn att göra! Har han ändrat sig? Jeltsin har en gång bett om ursäkt för slakten i Katyn.

Vi tittade på Uppdrag Granskning på ”play TV” i dag. Det handlade om dumpning av militärt avfall, bl.a. från kärnvapen, i Östersjön. Tyvärr var det lite felaktigheter. Ubåten som gick på grund utanför Karlskrona kom inte från Lettland och Liepaja utan från Paldiski i Estland.

Journalisten var också förvånad över att det fanns kärnvapen i Östersjöområdet. Välkommen till verkligheten! Det fanns mycket kärnvapen i området medan ryssar och många andra propagerade för ett kärnvapenfritt Östersjön.

 

Det fanns fyra missilregementen i Sovjet-Estland. Dels det 304:e i Rakvere, se nedan. Dessutom i Võru (bataljoner i Sänna och Nursi) i Piirsalu i Haapsaludistriktet (bataljonerna i Piirsalu och Siimika) och i Valga (bataljonerna i Rooni, Uniküla och Vilaski).

Det 304:e Sovjetiska Missilregementet var på 1960– och 70-talen placerat på Arknagatan i Rakvere. Två divisioner tjänstgjorde i regementet: en i Kadila och den andra i Rohu-Lebavereskogarna. Där fanns en division som använde R-12-missilen som togs i bruk av Sovjetunionen 1959.Missilerna kunde skjutas 200 mil och bar kärnexplosiva raketer på 1 eller 2,3 megaton. (1 megaton = 1 million ton)

Området där divisionen var placerad var omgiven av ett dubbelt taggtrådsstängsel. Mellan de två stängslen fanns en elledning. Om en människa eller ett djur kom i kontakt med stängslet startades ett signalsystem och avslöjade var inkräktaren befann sig. Det fanns maskingevär placerade på grinden.

Enheterna som fanns i skogarna kallades artilleridivisioner. Befolkningen visste inget om kärnvapnen i skogarna.

Militärområdet var delat i olika zoner. I den första fanns arbetsrum för vakterna och officerarna, staben, ammunitionsupplag, nedgrävda bensintankar, garage för maskinparken. Officerarna bodde i militärkvarteret i Rakvere.

I den andra zonen fanns soldaternas baracker, en bastu, ett tvätteri, en klubb, ett kokkök och en kraftstation.

I ledningens område fanns upplag för matvaror, maskinpark och ett mazutförråd.

Stridszonen var den viktigaste på basen. Den var avskiljd från de andra zonerna med ett tjockt taggtrådsstängsel. I den zonen fanns ett förråd för speciellt missilbränsle, hangar för missiler, och deras service och en startplatta. Det fanns en hangar och en startplatta per varannan missil. Det var sex missiler i en division, som alltid var klara för bruk. Två fanns i reserv. Missilerna i hangarerna stod på hjul horisontellt. De var ca 22 m långa inklusive noskon. Där inne var temperaturen alltid +4 grader och luften var fuktig. Ett automatiskt ventilationssystem garanterade jämnt mikroklimat. Värmen i hangarerna fördes in från kokköken genom ledningar i marken.

Båda baserna var likadana, förutom att i Rohu (Lebavere) fanns ett förråd av kärnvapen och en avskjutningsramp.

I dag är allt i ruiner.

Skötseln av sådana missiler var komplicerad och svår. Efter ca tio år var basen för gammal. Den militära enheten likviderades 1978. Man hade börjat med ett nytt mobilt system som var mer lätthanterligt att sköta och snabbare att använda och svårare att avslöja.

 

(översatt från Väike Maarja Avaleht, http://www.v-maarja.ee/?part=html&id=114)

Detta är en missilbunker.

 

Detta är en missil.

 

Inne i bunkern finns målningar gjorda av soldaterna. Sådana motiv som man kunde hitta överallt i Sovjetunionen. Det är Lenin, Stalin, krig, vapen, Sovjet ska strida med vapenmakt, hela världen ska bli Sovjet.

Vi har varit där ett par gånger, och jag minns när guiden berättade att de hade helikoptrar där, som skulle göra vissa övningskörningar, men det var tråkigt, så för att visa att de varit ute, fast de inte varit det, släppte de ut en massa flygfotogen innan de landade, så marken var indränkt i fotogen.

Trackback
RSS 2.0