Okt. 18, 2010 Vilka industrier fanns i Estland 1940?

kommentar av karidola om gårdagens blogg
"Men varför skulle så många ester tvingas iväg till Sibirien? För att råttorna behövde dem där." (Citat från bloggen)

för att råttorna var så nyfikna samt kära att de hade fastnat för det estniska språket

"De kunde ju inte själva arbeta... De behövde de ockuperades hjälp att få något gjort" (Citat från bloggen)

med hänsyn till att hela industrin i ett före detta helt å hållet jordbruksområde som Estland skapades av de anställda industriella typ "okkupanterna" från tom Ryssland och Ukraina.




Tja, det kanske skulle bli roligt om man sa att ryssarna gillade språket, men för det första var ju alla medvetna om att i Sibirien dog alla som flugor, så språket skulle snart vara utdött. För det andra skulle det låta som när den finske universitetsläraren utbildade studenter med historien om att "det var av omtanke esterna skickades till Sibirien". De skulle skyddas från krig och skogsbröder. Han har inte sitt jobb kvar. Och det blir inte så kul just för att så många dog.

Vilka industrier fanns i Estland 1940?

1857 startades Kreenholms Manufaktur i Narva, Mekaniska verkstäder i Tallinn 1865 och 1870,  Järnvägsverkstäder 1873 och cementfabrik i Kunda 1870.
Detta var under tsarens tid före friheten. Då var örlogsvarv, järnvägsverkstäder och textilindustrin de största industrigrenarna i landet.

Strax efter frihetens början startade man skifferoljeindustrin.

Estlands största exportvaror under perioden 1920 - 1940 var cellulosa, papper, skifferoljeprodukter, textilvaror, glas, konsthatrs m.m. Trävaruprodukterna utgjorde vid denna tid ungefär 10 procent av exporten.

Estlands näringsliv var i huvudsak baserat på mindre produktionsenheter både inom jordbruk, industri och handel.

kardiola, du kan ju berätta för dina ryska vänner att det fanns en stor industrisektor i Estland under den första frihetstiden.
Trackback
RSS 2.0