Sept. 1, 2010 En förutsättning för att de själva ska få hjälp vid behov.

En estnisk soldat har dött i Afghanistan meddelar Aktuaalne Kaamera. Han klev på en hemgjord mina. Esterna menar att det är en hederssak att vara i Afghanistan. De menar att det är en förutsättning för att de själva ska få hjälp vid behov.
En veteran från Afghanistan som blivit av med båda benen har tagit livet av sig.

President Toomas Hendrik Ilves och Evelin Ilves dotter Kadri-Keiu började i dag i första klass i Vanalinna Hariduskolleegium-skolan i Gamla Stan.





Evelin Ilves och Kadri- Keiu.


I Venedig-Biennalen, arkitektur ställer Estland ut med "100 hus". Läs mer och titta på bilderna: http://www.archdaily.com/75369/100-maja-houses-participation-of-estonia-at-la-biennale-di-venezia/

3 grader plus i natt i vår del av Estland. På dagen 17 grader.

Men för att fortsätta med boken Rysk Spegel och Kristian Gerners presentation av den vill jag berätta om en så fin bild han ger av Lech Walesas och påvens roll.



Påve Johannes Paulus II.
Sovjet skapade en bild av skräck och osäkerhet i det dagliga livet. Man visste ofta, men inte alltid, vem som var rapportör till KGB. Man visste inte när det man gjorde eller tänkte skulle klassas som fientligt och straffas. Därför vågade man inte anförtro sig åt någon. Man vågade inte kritisera kommunismen. Man visste inte vem som kände likadant. Men när den polskfödde påven Johannes Paulus II kom på besök till Warszawa i juni 1979 vågade ändå många polacker gå till torget där han höll talet om att det var nödvändigt med ett nytt Europa som innefattade ett fritt Polen. De jublade och förstod att de var många som längtade efter ett slut på kommunismen.
I augusti 1980 fick vi se bilder från varvet i Gdansk med en bild av påven på väggen. Människorna som upptäckt varandra hade haft någonstans att ta vägen. De blev medlemmar i Solidaritet och kunde gemensamt arbeta för ett fritt Polen. Och de blev ett föredöme för andra stater som de Baltiska. Det var flera lyckosamma omständigheter som gjorde detta. För det första att Johannes Paulus valdes till påve efter det att den tidigare påven avled efter bara 33 dagar som påve. För det andra att det fanns en organisation som kunde samla människorna. Utan detta vet vi inte hur lång tid det tagit till människornas frihet. Johannes Paulus var dessutom en ovanlig påve eftersom han reste och besökte människorna. Med en annan påve hade det kanske inte hänt alls.

 

 

 

 

 

 

 

 

Påven i Polen.

 

Nästa kapitel i boken handlar om kvinnornas roll i Sovjetunionen under 1920- och 30-talen och hur den rapporterades i Sverige.

Med kommunismen skulle kvinnans frigörelse komma. I Sverige fanns en förväntan om det nya och för kvinnorna bättre samhället. En ny äktenskapslag infördes i Sovjet och den ville man se resultatet av. Det sas att kvinnorna blev "kommunaliserade". De fick ställa sig på torget för att väljas ut av hugade kommunister. Det var ett skräckscenario som inte bekräftades. Istället talade man om äktenskapets upplösning och att kvinnorna arbetade med allt. Det var tänkt att barnen skulle tas om hand av staten och tas ifrån föräldrarna. Och då kommer jag ihåg att det sas på sextiotalet i Sverige att "Föräldrarna ska inte påverka sina barn." De som absolut inte fick ha något inflytande över sina ban var deras föräldrar. Jag var tvungen att skriva det två gånger för det var så fel. Jag kunde aldrig förstå varför jag som förälder var sämst av alla att uppfostra mina barn. Så jag gjorde det. Tillsammans med deras pappa.

 

Jag ska läsa färdigt detta kapitel; jag återkommer.

 

Trackback
RSS 2.0