Sept. 24, 2010 I Sovjetunionen brydde man sig inte om människor eller miljö.

Apropå gårdagens kommentar: Nej just det. Socialdemokraterna såg mer vad det handlade om. Det har jag verkligen sett när jag läst böckerna och tidningarna om Ryssland och Sverige. Och det var naturligtvis det de tänkte på när en av O-na (jag tror det var Ortmark) i TV sa till Frank Baude att om han, Baude kfml/r, fick makten skulle han, O, skjutas, medan Frank Baude fick leva under en socialdemokratisk regering.

Den mest anmärkningsvärda repliken under 1940-talet var nog när Sveriges utrikesminister säger apropå Sovjets ockupation av de baltiska länderna: "Men Sovjet är ju en rättsstat!" Trots allt man visste.

Såg ni programmet om Tankograd / Tjeljabinsk? Det var intressant.
I Wikipedia hittar vi: Tjeljabinsk oblast är ett oblast i Uralområdet i Ryssland med en yta på 87 900 km² och cirka 3,5 miljoner invånare. Huvudort är Tjeljabinsk. Andra stora städer är Magnitogorsk, Zlatoust, Miass, Kopejsk och Oziorsk.
Det är lätt att hitta bra flygresor dit, och det omtalas som en skönhetsupplevelse att komma dit, ser jag på  nätet.



Det röda området är Tjeljabinsk oblast.

Under åren 1945 - 1992 var området en hemlig militär zon eftersom man arbetat med kärnkraft och militära radioaktiva vapen i området. Tre stora olyckor inträffade under 1940- 50- och 60talen. Området är "ett av de mest radioaktiva i världen". En läkare berättade att det inte längre föds friska barn i området. Från år 1949 dumpades radioaktivt material direkt i floden, där människor badade och drack vattnet. Gräset är inte längre grönt utan rött och på vintern blommar stora vackra blommor på grund av strålningen. En ny sjukdom har drabbat befolkningen "Flodsjukan" eller kronisk strålsjuka.
Numera skickas radioaktivt avfall till området även från utlandet, bl.a. Europa.

Hela berättelsen om eländet omramas av en historia om en berömd dansgrupp som lever i staden. De utgör kontrasten med sin skönhet och sina mjuka rörelser; kontrasten mot den hemska sanningen och den totalt nedslitna miljön de lever i.
Jag känner igen det. Kommer ni ihåg hur befrielserörelsen i Baltikum började ta fart? Det gällde att balterna ville rädda sin livsmiljö. I Sovjetunionen brydde man sig inte om människor eller miljö. Vi hann se förstörelsen i Estland, vi såg hur allt föll samman. Vi såg de grå människorna i den jämngrå miljön. I Estland gällde det att slagghögar och bearbetning av uranskiffer måste tas om hand på ett annat sätt än man gjorde på den tiden. I Litauen gällde det att säkra kärnkraftverket Ignalina, i Lettland minns jag inte. Nu är det helt annorlunda. Nu tar man hänsyn till att människor ska leva också. Jag har nämnt att man kunde tända eld på vattnet i vattenbrunnar i vissa områden i Estland eftersom man dumpat flygfotogen på marken. Det berättas om att man dumpade massor av flygfotogen rakt ner i marken för att Moskva skulle tro att man varit uppe och flugit. Eller också såldes flygfotogenen till människor i grannskapet. I Tapa hade "alla" fotogenvärmare i hemmet.

Eller som Õie sa när hon åkte i boskapsvagnen när hon passerat den ryska gränsen på resan mot Gulag: "Jag fick en chock när jag såg, att allt som människor rört vid var katastrof! Allt var bara grått, grått och förstört."

En rolig replik i filmen var annars när en av de ryska dansarna förklarade vad Ryssland är fyllt av: Dåliga vägar, idioter och fylleri.

Trackback
RSS 2.0