Sept. 29, 2010 Gammelsvenskby.

Jag har fått ännu en obegriplig kommentar. Den är också från någon med mail från ".ru" dvs Ryssland:

einaferð om Sept. 26, 2010:
OOps! Har sverige ansvar för de i Gammalsvenskby boende svenskarna? Fan vilket oansvarigt samt ogrundat påstående. För att flytta massor av människor nånstans måste det vara ett proekt på statens nivå och motsvarande finansiering. Vem är det som väntar på de baltiska slaverna i Ryssland? Vilka landets område blir de bosatta i? Finns det ngt jobb för dem? Visst vill ingen riskera.


Det är märkligt. Jag har fått nya kommentarer från olika mejladresser, ".ru-adresser", och alla är lika underliga. Läser man inte text ordentligt i Ryssland? Det är inte jag som säger att de slaver som bor i Estland ska få självklar möjlighet att flytta till Ryssland. Det är den ryske politikern Leonid Gozman som säger det i en intervju. Han menar att det är just det projektet man ska arbeta med i Ryssland.

På tal om svenskbyborna:
Sverige erbjöd svenskbyborna att flytta till Sverige 1929, och många gjorde det, ca 900 st. Några, ca 240 st., flyttade tillbaka till Ukraina och ca 70 st. flyttade sedan till Kanada, men vi har fortfarande familjer med namn som Knutas och Utas boende i Sverige. De är ättlingar till svenskbyborna och de bosatte sig huvudsakligen på Gotland, den plats i Sverige som mest påminner om Nuckö i Estland.
Ni minns kanske att kungaparet besökte Gammelsvenskby i oktober 2008.


Efter kransnedlägg-ningen vid minnesstenen för offren för den stora terrorn 1937, sjöng en  elevgrupp  "Sång till Friheten"


När de gäller om slaverna vill flytta till Ryssland tänker jag på det där ryska föräldraparet som 1991 var övertygade om att esterna skulle sätta igång en massaker på ryssar när de blev fria, och snabbt tog sig till Ryssland. När de sedan har besökt sina vuxna barn som bor kvar i Estland ångrar de sig djupt. Barnen lever ett gott liv i Estland. Ett mycke bättre liv än de själva har i Ryssland.

Dessutom är det många ryssar som kommer som turister till Tallinn och andra orter i landet. De säger att de gör det så gärna eftersom alla är så vänliga och många talar ryska.
Trackback
RSS 2.0