Dec. 1, 2011 Det ryska utrikesministeriet "upptäckt" är att så många ville gå in i Unionen.

 

Jag har flera gånger ställt frågan: Varför skulle esterna be att få komma in i Sovjetunionen när de enligt Ryssland m.fl. var fascister före 1939 och strax efter 1940? Ryssland ger dock inte upp den historieskrivningen, och kanske är det så att ”Estland är så litet att ingen bryr sig om vad som sägs”, som ambassaden i Stockholm sa en gång.

 

Erkki Bahovski.

I dagens Postimees läser vi att medlemmen i det Estniska Utrikespolitiska Institutet, Erkki Bahovski, studerat dokument från Ryska Utrikesministeriet som visat sig vara totalt ologiska. Dokumenten säger att det estniska folket själva valde att bli en del av Sovjet 1940 och sedan kommer mera trams.

”Har det något med de kommande ryska valen att göra? Vill de visa hur alla längtade in i unionen?”

Detta är inte skrivet för oss. Det ska läsas av ryssar och okunniga västerlänningar.


Bahovski sade att undertecknandet av Molotov-Ribbentrop-Pakten (MRP) är entydigt omoraliskt. Men det mest "intressanta" det ryska utrikesministeriet "upptäckt" är att så många ville gå in i Unionen

"Varför, mina kära vänner i det ryska utrikesministeriet, välkomnade esterna de tyska trupperna 1941? Varför sågs de som befriare, och varför såg esterna röda armén som en större fiende än Wehrmacht? " undrar Bahovski.

"Förresten får esterna alltid höra att de är fascister, nazister eller kommunisthatare, men om esterna ansökte om medlemskap varför började man redan under det första sovjet-året anklagas för detta?" menar Bahovski. "Men det stora riket med imperiedrömmar har råd att vara ologiskt.”

Rysslands utrikesministerium har nyligen på sin webbplats gått tillbaka i historien långt innan andra världskriget och beskriver händelserna under 1940.


Dokumentet fortsätter: " Estland tecknade avtal under hösten 1939 tillsammans med Lettland och Litauen om ömsesidig hjälp för att de anti-sovjetiska regeringarna i dessa länder skulle fortsätta att driva sin politik. Detta orsakade svårigheter när det gäller specifika frågor som hade anknytning till stationering av sovjetiska trupper i dessa länder och bäddade för en utveckling parallellt med Nazityskland ", skrivs i dokumentet.
(trams)


Därefter informeras i den ryska UD-skriften: "Men de rådande politikerna i de baltiska länderna lyssnade till folkets majoritet 1940. I juli hölls val till parlamenten i Litauen, Lettland och Estland, och då rådet kom till makten i dessa länder tvingades alla till lojalitet till Sovjetunionen.

"Inga fria val ägde rum i Estland 1940. Allt var iscensatt under vapenhot” säger Bahovski

Ryska UD: s presstjänst var inte redo igår att omedelbart för Postimees kommentera huruvida detta dokument speglar den officiella ståndpunkten. Det ryska utrikesministeriet fick frågan igår och något svar har ännu inte kommit.

Ett förslag har presenterats i Estland till den ryska ambassaden att Estland och Ryssland bör påbörja ett gemensamt historiskt uppdrag att eliminera skillnader i tolkningen av historien mellan de två länderna.

Ryssland har visat sig ”positiv”, men vad de menar med det begriper ingen.

Andra världskriget började i september 1939 när Ryssland och Tyskland angrep Polen från var sitt håll enligt (nästan)alla länder. I Ryssland började kriget med att Tyskland angrep Sovjet 1941.

…..

Högre Militära Skolan i Tallinn högtidlighöll minnet av de fyra kadetter som föll offer vid det kommunistiska kuppförsöket i Tallinn 1924.

 


"Dessa fyra studiekamrater, som gav bort det dyraste de har - sitt liv, är ett föredöme för alla kadetter. När situationen kräver, är vi villiga att försvara fäderneslandet ", sade ordföranden för Militära skolan officeren Viktor Bubnov.
Militära skolan var det förstaobjektet för attacken tidigt på morgonen den 1 december 1924.


Kadetter slog tillbaka kommunisterna men under tiden hade de fyra kadetterna dött. Dessa fyra män Arnold Allebras, Aleksander Teder, Aleksander Tomberg ja August Udras  är ständigt symboler för alla militärskolor.
Överstelöjtnant Mati Tikerpuu talade under dagen om de döda fyra kadetterna som gav sina liv för Estlands överlevnad.
"Monumentet är ett bevis på deras mod och osjälviskhet. Det är också en påminnelse till oss att vi inte får vara mindre vaksamma än kadetterna var för 87 år sedan", sa Tikerpuu.


Kransar lades också på gravarna på kyrkogården i Tallinn, Tartu, Jõgeva och på begravningsplatsen Vastseliina i Võrumaa.
Avsikten1924 med det kommunistiska kuppförsöket (helt orkestrerat från Moskva, flera av upprorsmakarna kunde inte ens estniska; de som kunde estniska talade med stark brytning. De visade sig senare vara hemmahörande i Leningrad) var att ockupera de viktigaste institutionerna i huvudstaden och militära enheter i hela landet och sedan ta tag i makten och kalla in sovjetiska trupper.

Det ursprungliga monumentet från 1928 som skapades av Amandus Adamson förstördes 1941 av sovjeterna. Monumentet restaurerades och återinvigdes den 15 maj 2009.

Se bilder från högtiden: http://www.postimees.ee/?art=653408&g=6494#240044

Trackback
RSS 2.0