Mars 17, 2011. Den kvinnliga hjärnan.

Jag kom att tänka på stockholmssyndromet. Ni vet Norrmalmstorgsdramat  1973 när gisslan vid bankrånet tydde sig till förövarna. Det är ju precis vad offren för utrensningarna i Sovjet i många fall gjorde. För att kunna leva ett så normalt liv som möjligt måste de avskärm sig från sina föräldrar för att istället helt gå in för det liv som krävde total underkastelse.

...

En annan sak som jag tänkte på när jag läste boken "Den kvinnliga hjärnan" av Louann Brizendine var när hon skrev:

Neurologisk assimilering börjar under graviditeten. Stress hos modern under graviditeten påverkar emotionella och stresshormonella reaktioner, i synnerhet hos den kvinnliga avkomman.

Hur många skadade kvinnor och flickor finns det i det tidigare Sovjet? Hur många föddes under Den stora terrorn och därefter? Hur många gravida kvinnor deporterades från Baltikum, och hur gick det med deras barn? Hur levde de i lägren? Jag vet att det föddes många barn där. Ett liv i sådan skräck och osäkerhet som många levde i under den tiden måste ha inneburit skadade barn för hela deras liv.

...
Och så bara en snabb tanke till. Jag läste för några år sedan en bok om ondska skriven av en norsk akademiker som jag glömt namnet på. Han förklarade varför nazisterna använde gas för att döda sina offer. Det var av omtanke om dem som dödade! Det skulle vara så psykiskt  jobbigt att skjuta så otroligt många människor det handlade om. De slapp vara åsyna vittne till offrens dödsögonblick om man använde gas istället. En intressant tanke. Men den "omtanken" hade absolut inte sovjeterna. Där skulle alla vara beredda att döda. Med nackskott eller på andra sätt som var lika hemska. Och det betydde att sovjeterna själva drabbades av känslan av alltings meningslöshet. Utom meningen med partiet förstås, som var "alltings allting".

...

Nu tar vi Aktuaalne Kaamera istället:

1. Det första och mest dominerande inslaget handlar naturligtvis om den storta katastrofen i Japan. Så har det varit sedan jordbävningen och tsunamin sköljde över en stor del av landet, och det nuvarande kärnkraftsproblemet är också fruktansvärt stort.

2. Arbetslösheten sjunker i Estland.

3. Den nya järnvägen mellan Tallinn ich Warzava sker i samarbete med EU. Den första etappen Tallinn - Valga (södra Estland) kommer bli färdig under innevarande år, etappen Valga - Riga blir klar i början av nästa år. Tågen kommer att köra i 120 km/tim.

4. Det är problem med oljeskifferframställningen i landet. Det är staten som äger fyndigheterna och den måste lösa avfallsproblemet och bestämma om man ska öppna nya brytningar. Om befintliga täkter stängs och inga nya öppnas, då blir det energiproblem.

5. Nu har esterna börjat opponera sig mot att det finns andra stater i EU som får fem gånger så höga bidrag till jordbruket än de estniska - och lettiska, litauiska och polska. Esterna kräver likartade regler till alla.


&. Sedan fick vi se en märklig festival eller var det en konstutställning: "Radiator".

"Folk ska komma hit för att se vad en gammal radioapparat kan göra!", menade en av arrangörerna.

7. I Petseri, en stad i Ryssland som 1920 - 1940 tillhörde Estland, där en stor del av setukeserna bor, där har man inte firat modersmålets dag, nej man har firat en hel vecka.

Från fjärde klass läser eleverna estniska i Petseri lingvistiska gymnasium. Setukeserna är både rysk- och estnisktalande, men naturligtvis vinner ryskan över estniskan för dem som hamnat på den ryska sidan. men gymnasiets rektor var helt övertygad om at estniskan aldrig kommer att försvinna från området. Sådana kvinnor behövs det fler av.

Trackback
RSS 2.0