Sept. 8, 2011 Egen strävan kan utrota hunger.

I Sunt Förnuft  nr 5 2011 skriver Johan Norberg en krönika:

Egen strävan kan utrota hunger.

Antalet hungrande i utvecklingsländerna har sjunkit från 37 till 13 procent. Norberg menar att detta beror på två orsaker.

 

1.      ”den gröna revolutionen” med bättre grödor, konstgödsel och bevattning. Detta är ett resultat av Norman Borlaugs arbete. Han hr räddat fler människoliv än någon annan i historien, sägs det.

2.      Äganderätt. (Här spolar Norberg helt den kommunistiska tanken.) Den som äger sin jord kan låna pengar till att utveckla den, till förbättringar enligt ovan. Jorden kan inte konfiskeras av storgodsen hur som helst.

 

1978 producerade Kina mindre livsmedel än före Maos revolution 1949. Detta gäller även Sovjetunionen.

 

Jfr Sovjet:Jag vill leva, en skolflickas dagbok under Stalintiden av Nina Lugovskaja (min blogg Feb. 8, 2010):

 

Ett annat exempel där KGB gjort understrykning är den 31 augusti 1933 Underliga ting sker i Ryssland. Svält, kannibalism… Mycket berättar de som kommer resande från landsorten. De berättar att de inte hinner städa bort liken från gatorna, att landsortsstäderna är fulla av svältande bönder i trasor. Och Ukraina? Som flöt av mjölk och honung… Vad har det blivit av Ukraina? ... En död tyst stäpp... Där ser man inte de stora och glada byarna med deras vita ukrainska gårdar och hör inte några glada ukrainska sånger. Här och där ser man döda, tomma byggnader. Ukraina har tömts på folk. Det var ca sju miljoner ukrainare som svalt till döds när Stalin rekvirerade allt ätbart till Moskva, tom. kommande års utsäde.

 

Och citat från: http://www.levandehistoria.se/files/inline/Holodomor%20L%C3%A4ttl%C3%A4st_0.pdf

 

År 1930 gav vädret visserligen goda skördar men kollektiviseringen av jordbruket försämrade produktionen. Året efter producerade jordbruken ännu mindre spannmål, men staten ville ha ändå ha samma andel spannmål, 7 miljoner ton. Det ukrainska kommunistpartiet bad att få lämna in mindre del spannmål, men Stalin sa att det skulle vara orättvist mot andra regioner. Han skickade istället ut soldater för att få ihop 7 miljoner ton spannmål i den ukrainska delrepubliken. Det blev inte mycket kvar för folket att äta själva.

 

Jag fortsätter med Norbergs artikel:

Hur som helst delade byborna i Xiaogang upp marken och  i hemlighet,  eftersom det var förbjudet, bestämde de att de fick behålla det som de själva odlade. Om någon fängslades skulle de andra ta hand om familjens barn.

 

Aldrig hade det producerats så mycket ris i Xiaogang. ”Man kan inte vara lat när man arbetar för sin familj och för sig själv.” Grannbyarna såg vad som hände och gjorde likadant. Till slut fick kommunistpartiet veta det, och två år senare var det slut med kollektiviseringen.

Det kinesiska jordbruket ökade därefter produktionen med ca 8 % om året.

 

Aristoteles förklarade redan för 2 300 år sedan: ”Det som de flesta människor äger tillsammans ägnas den minsta omsorg…. Ty när alla har ett eget intresse kommer de inte klaga på varandra och de kommer att göra större framsteg, då var och en kommer sköta sin egen verksamhet.”

…..

Citat från Postimees och Virumaa Teataja:

I Böndernas Hus i Väike Maarja hålls på fredag en konferens om kalksten.

Under sovjettiden nationaliserades huset och kallades Folkets hus, då många bönder mördats eller deporterats. KGB-huset i närheten var skådeplats för mycket då; det hus som nu rivits eftersom ingen ville ha med det att göra.

 

"Vi har denna konferens nu om kalkstenen, och vi har tidigare uppmärksammat kalkens betydelse både i växt- och djurlivet", säger initiativtagaren Aivar Niinemägi.

Efter konferensen ska de göra en studieresa Väike maarja – Vao medeltidstorn – Liiduri kalkstensugn - Kiltsi slott - Võivere väderkvarn.

 

Vi väntar på utvärderingen.

…..

Den 9 – 11 september är det Nostalgi- och Historiedagar i Haapsalu. Skådespelare klär ut sig till sovjetmilis som deporterar människor osv. Det finns inte så många rysktalande i Haapsalu, men de protesterar kraftigt. Vi ska också få de skrotbilar och oanvändbara cyklar från de tekniska undrens tid: Sovjetunionen. Jag köpte en fabriksny sovjetisk spegelreflexkamera 1991 i Tallinn. Den sulle ha platsat på historiedagarna.

…..

I norra och nordöstra Estland har man stora problem med att människor stjäl grönsaker och frukt i trädgårdarna på nätterna.

…..

Förre presidenten Arnold Rüütel får en uppskattande artikel i Postimees. ”En riktig est!” Hade ryssarna förstått det på 1970-80talen hade han nog inte levt i dag. (Eller kanske levt i Sibirien)

…..

 

Varför störtade planet i Jaroslavl? Kanske får vi veta sanningen. Kanske blir det en snygg förklaring, som passar presidenten och statsministern. Sanningen är inte absolut. Varför använder man ryska gamla flygplan som av säkerhetsskäl absolut inte tillåts i Väst? Har det med (avsaknad av) medmänsklighet att göra? Vad kommer ske när OS-deltagarna i vinter vägrar att flyga med ryska flygplan? Frågan har redan väckts, hörde jag på radion i dag.

Trackback
RSS 2.0