April 22, 2012 Mihkels Asta var mjölkerska i kolchosen.

 

Vart tog våren vägen? Jag måste ha missat den. Nu är det så varmt att jag måste gå in en stund för att svalka mig.

Inte bara vi är utomhus. I huset mitt emot ser vi att de städar och eldar skräp. Vi tror att det behövs.

 
Mihkels familj är en produkt av Sovjetunionen. Ibland tänker jag att någon skulle göra en forskning på hur människorna blev som växte upp i det landet.

Mihkels Asta var mjölkerska i kolchosen. Hon hade helt anammat den kommunistiska synen på människovärdet. Det finns inte. Familjen ska bort. man ska ligga med den man har lust att ligga med. Hon var mycket aktiv när det gällde sexlivet i sin ungdom. Hon födde många barn med olika, tillfälliga kontakter. (Många barn placerades på barnhem under de här åren.) Det har berättats om en kvinna som hittade sin man i gödselstacken tillsammans med Asta.

När Hannos Malle introducerades i familjen och besökte deras bondgård i början av 1960-talet, då sa de andra till henne att hon skulle gå över till grannen och lämna över något. De såg väldigt luriga ut när de sa det. Malle gick. Hon var borta en kort stund, och kom sedan tillbaka. "Var du inne hos dem?" "Nej, jag var bara i ladan." Då gapskrattade alla. "Nej, du var inte i ladan. De bor så." Och så skrattade de igen. Hanno tyckte också att vi skulle se hur det ser ut hemma hos Asta, men jag klarade inte riktigt av att titta in hos dem då, så jag tror bara på hans ord. Det ser förskräckligt ut där inne, och har alltid gjort det.

Emellertid bestämde sig Asta för att gifta sig med Mihkel. Han flyttade in i huset och det blev flera barn. Flera pojkar och en flicka, Aire.
Aire var nog en normal flicka från början. Dock var föräldrarna grava alkoholister, och orena. De hade höns, ankor och hundar som sprang fritt ute och inne. De sköttes inte om på annat sätt än att de fick mat. Ingen har tagit någon av hundarna i sin famn. Ingen har klappat dem.
Aire fick ett jobb i kolchosaffären och skötte sig bra, Asta letade fram en bra man åt henne. Han var redan gift och hade barn, men det bekymrade inte Asta, utan hon lyckades få honom att ta sig an Aire och gifta sig med henne. De fick barn, men, men Aire började dricka efter några år. Hon drack allt mer, och drickandet tog över hennes liv. Hon fick sparken från affären, inte pga. supandet utan pga frånvaro. Mannen lämnade henne till slut och fick komma tillbaka till sin förra fru. Aire prostituerade sig. Hon måste ju tjäna pengar. Och förresten fick man ju barnbidrag som man kunde leva på, så hon såg till att hon var gravid med jämna mellanrum. När lägenheten som hon hyrde i ett Chrustjevska-hus, ett hus som var i behov av reparation innan det var färdigt, då flyttades de större barnen hem till sin mormor Asta och morfar Mihkel.
 

 
Alla hyreshus skulle se likadana ut i Sovjetunionen.
 
Asta blev sjuk och förbjöds dricka alkohol. Men Mihkel fick fortsätta. Asta har berättat att när han drack, då kände hon hur spriten rann ner i strupen, och hon njöt!
Innan Estland blev fritt. Fick Asta köpa det hus hon bott i så länge, det som kolchosen stal från ägaren som flytt 1944. Hon fick låna pengar av kolchosen till köpet. Nu betalar hon räntorna. Efter den betalningen är hela hennes pension slut.
Mihkel och pojkarna fick jobb med Hannos trädgård. Klippning, ansning och liote reparationer. Det föreföll som om alla var nöjda. Det som gav lite smolk var nog när vi hade så svårt att acceptera hur de arbetade. De hade nämligen timpenning. Att klippa en gräsmatta kan ta oerhört lång tid. Man måste sitta och vila. Gå ett varv. Hämta spriten ur busken där de gömt den. Dricka sprit. Röka en cigarett. Stå och vila. osv. osv. Vi sa att den som klipper vår gräsmatta får en fix summa i ersättning. Det kunde de inte acceptera. Det var en stor lönesänkning. Men vi upptäckte att det var bättre att anlita ett företag på orten att klippa gräset. Det var billigare. (Vi har råkat ut för en del sjukdomar, och har inte så mycket ork som förr.)
Grannfamiljen fick också gratis bada bastu hos Hanno, och det var faktiskt nödvändigt mecd tanke på deras allmänna hygien. Till en början fick de kläderockså, men sedan sa Asta att hon inte vill ha mer, och hon har aldrig sagt ordet "tack".

Ändå har de stulit sprit och ved när ingen sett dem. Kankse har de varit berusade när det hänt, men jag tror inte det. Jag såg ju den där gången när Hanno just åkt till Saku och Mihkel följde Asta till stora vägen. Sedan vände han om och gick upp på vår och Hannos uppfart. Han gick direkt till vedboden, skulle öppna dörren, men som tur var hade Hanno låst den. Mihkel gick hem då.
Nu är Mihkel sjuk. Han höll på att stryka med, men kom hem igen. Han får inte dricka och inte röka för doktorn, och Asta bevakar det noga. Hon måste ha hans pension. För några år sedan gick hon till Malle och frågade om hon kunde anmäla Mihkel för något så han deporterades till Sibirien. Det var så man kunde göra förr, men Malle försökte förklara att så gör man inte i det fria Estland. Nu är Asta ändå nöjd med att han är kvar. Som sagt, hon behöver pengarna.

Och kanske är det den unge M som varit inne i Hannos hus och stulit hans saker. Vi gissar att han druckit ordentligt på fredagskvällen och blev väl lite för glad och omdömeslös, det har hänt förr. Gick in i den delen av ladan där stegen stod, det visste han redan, och skyndade sig in i huset. Han visste ungefär var allt viktigt fanns. Tog det, ställde det bakom ladan och smög hem när vakten kom.

Nu sitter vi på verandan och och njuter i kvällssolen och hör hur någon sågar ved. Vi har sett kvinnor rensa i trädgården och bränna upp skräp. Det har vi aldrig sett tidigare. Kanske är det någon som är intresserad av att det blir lite ordning i det huset hos den familjen. Det vore positivt!
Trackback
RSS 2.0