April 24, 2012 Överallt och till och med hotellen hade vakthund som stod och vrålskällde.

Hanno är tillbaka. Men han tar det lugnt. Malle, som nästan har en läkarutbildning som apotekare tror, - tror alltså -  att M är narkoman. Därför vill Hanno ligga lågt, och överlåter polisarbetet till polisen.
Han pratade om tjuveri nu och tidigare, och berättade att under Estlands fria tid, den förra och den nuvarande, förekommer lite småstölder. I allmänhet inte så allvarliga. Under den sovjetiska tiden var det stölder hela tiden. Det stals så mycket att alla boende i eget hus skaffade sig vakthund. Polisen kom inte till privathus. (Man ansåg på den tiden att det var ett brott att stjäla från privatpersoner, men inte från staten eftersom staten hade stulit det mesta.)

Vi minns också vakthundarna. Överallt och till och med hotellen hade vakthund som stod och vrålskällde. Och jag har nog tidigare berättat om när vi skulle skriva in Anna med familj på gästhemmet i centrum. De gick in till receptionen medan jag promenerade runt huset för att titta lite. När jag svänger runt en gavel ser jag en stor hund resa sig upp och börja slkälla. Snabbt ser jag att han koppel är fäst nära där jag står, så här gäller det att springa!
Jag sprang som jag jag aldrig gjort förut och kom in i huset flämtande och trött. Ants frågade
“Vad är det? Vad har du nu gjort?”
“Det var en hund...”
När gästhemsägaren förstår säger han: “Ja, den ska man akta sig för!!”

Ibland är tjuven från trakten, ibland är de rumänska zigenare, men oftast är det människor från östra Estland. Här säger man rakt på sak att de är ryssar. Det är den erfarenheten man fått efter 50 års ockupation och tjugo år av frihet. I de allra flesta fallen kommer tjuvarna numera från Kohtla Järve-.området.
…..

87 % av den estniska befolkningen föredrar estnisk mat, estniska råvaror.  I dag utgör livsmedel 3 % av den totala exporten, 400 miljoner Euro. Handelsminister Parts hoppas kunna öka den exporten och dessutom öka turismen när det blir allmänt känt vilken hög klass de estniska livsmedlen har.

…..
En stor artikel i Postimees handlar om att forskaren Jörgen Larsson vid Göteborgs universitet i en avhandling föreslår att föräldrar med små barn ska få arbetstiden sänkt till 35 timmar i veckan. De lever i en konstant stress för att hinna med och vid intervjuer med föräldrar har han kommit fram till att det här är den bästa lösningen.

Nu ska det bli intressant att se hur esterna kommenterar förslaget.
…..

Nu föreslår Putin att när han blir fungerande president den 7 maj ska han ersättas på posten som ordförande i partiet Enade Ryssland av Dimitrij Medvedev.
…..

Det var en annan intressant artikel häromdagen i Postimees. En skribent undrade om det inte är så, att Savisaar egentligen försöker åstadkomma en egen utbrytarstat. Den skulle bestå av Tallinn och östra Estland. 1. Han har en egen gratistidning, där det skrivs positivt om allt som partiet gör. 2. Han har en egen TV-kanal "Tallinn TV".  3. Han hade en egen skatt, som han numera inte får ta ut. 4. Han ger de rysktalande en ny kyrka, bekostad av en ryss, trots att de redan har flera stycken. 5. Han skapar fler och nya möjligheter att flirta med fr.a. den rysktalande befolkningen. Vi får hoppas att han inte lyckas, eller att skribenten har fel.

Säkerhetspolisen/Kapo har i sin årsbok angett misstänkta kollaboratörer, vilket har gjort att det blivit ett himla liv i Tallinn.

Trackback
RSS 2.0