April 25, 2012 Nu ska vi komma ihåg, att svält grasserade överallt och särskilt i Sibirien.

IKEA anklagas förskogsskövling.

Ikea bidrar till skövling av urskogar i Ryssland i jakten på virke till sina möbler, uppger SVT:s Uppdrag granskning.

 

En rubrik från DN i dag.Vi nämnde den för Hanno vid middagen i dag, och han fick sig ett gott skratt.

“Ni skulle se skogarna. Estland har stora skogar, men Ryssland...”

Ja, och jag skrev tidigare om de enorma skogarna som ingen tar hand om. Naturligtvis blir det urskog av dem. Ska vi bråka om urskogarna i Ryssland, då får vi nog tänka på att sluta avverka skog helt och hållet i Sverige.

…..

Nu ska ni få en gåta av mig:

Vad är taigans lag?

Jag svarar direkt.

Först bakgrundshistorien.

 

Hannos släkting var deporterad till ett fångläger i Sibirien. Han var alltså fånge. Han fick i uppdrag att odla kål åt lägret på en plats mellan två floder.

 

Nu ska vi komma ihåg, att svält grasserade överallt och särskilt i Sibirien. Hanno brukar säga att “Kommunismens första gäst heter Svält.”

 

Nåväl, släktingen fick upplysning om "taigans lag" av lägerchefen. Han fick först ett gevär i handen. Sedan sa chefen till sin fånge:

“Kom ihåg. Om det kommer någon i riktning mot dig, då ska han från långt håll ropa frågan: Får jag komma? Gör han inte det ska du skjuta ihjäl honom när du har honom på lämpligt avstånd.

Det är taigans lag.”

 

Den är lika solklar som kommunismens allmänna syn på människan. Den kommunism som fanns i det stora kommunistiska Sovjetunionen.

Vi sa just det när vi åkte från Rakvere i dag, att "Nu är det skydd mot dikena vid vägrenen. Vägarna är målade. Skyltar talar om vilken väg vi ska åka. Asfalterade gång- och cykelvägar löper parallellt med bilvägarna. Precis som i Sverige." Och där såg vi många rullskridskoåkare. Till och med markeringar för att vi ska hålla rätt asvstånd till framförvarande bil finns på vägen.

 

Hur såg det ut i Sovjetestland? Dåliga vägar. Ingenting som skyddade människorna. Människorna hade inget värde. Kom ihåg Lenins ord: Om bara 10 % lever efter världsrevolutionen, men alla är kommunister. Då har vi vunnit."

 

I Sverige säger man att familjen Gessen utvandrade från Sovjetunionen. (Jag skrev om M Gessen häromdagen.) Som om vem som helst bara kunde utvandra. Järnridån då? I själva verket betalade USA för varje jude som Sovjet släppte fri.

 

Malle har besökt en f.d. arbetskamrat som köptes fri/ utvandrade till Florida. Det gick till så här: Företaget fick veta att hon sökt utresetillstånd till USA. Därmed blev hon en totalt ignorerad person. Ingen skulle tilltala en människa som ville bort från paradiset. Dagen hon åkte var det en märklig stämning på arbetet. Ingen skulle gå och vinka av henne, gjorde någon det fick hon/han det jobbigt en lång tid framåt.

Malle berättade att hon levde ett härligt liv i solen numera, och att hon helst inte tänker på livet i Sovjetunionen. Hon är pensionär och kan njuta varje sekund.

.....

Nu samlar vi björksav. Det var den estniske lantarbetarens dryck hela sommaren. Den var viktig av hälsoskäl. Men den är också jättebra istället för vatten när man ska koka örtte.

Trackback
RSS 2.0