aug 17 2013. Ingermanland på SVT.

 
Åter igen har jag blivit påmind om hur det gick till i Sovjetunionen. Hur man absolut inte förstod nyttan av kunskaper, i alla fall inte under stalintiden. Det var i programmet om Ingermanland vi såg på SvT för några dagar sedan.
 
 
Ingermanländarna bodde i sina hus och skötte sina åkrar. De var vanliga arbetande bönder. Kommunisterna kom även till deras by och tog hand om männen. De fängslades och dödades eller deporterades. Alla gårdar slogs ihop till en kolchos och en politruk blev chef där. En politruk utan några kunskaper varken i jordbruk eller boskapsskötsel. Hur gick det? Jo, det var resultatet av den ommöbleringen som gjorde att de som kom från Ryssland till Estland på 1940-talet inte fick säga ett ord om hur det var på de ryska kolshoserna innan kollektiviseringen var genomförd i Estland. Om de ändå sa något riskerade de dödsstraff. Det gick nämligen helt åt skogen. Det vill säga. Jordbruken hamnade i kaos. Den enda som fick ha några åsikter om skötseln var helt okunnig! Och det gällde inte bara jordbruket. När man eliminerade alla med kunskaper, kunde det inte bli annat än katastrof.
Städarna fick veta att när de skulle skura trägolven skulle de hälla över ett visst antal liter vatten över golven och sedan torka upp. Resultat: Träet ruttnade.
På Ormsö fick arbetarna veta att de skulle plöja ett visst djup ner i jorden innan de sådde. De protesterade men blev ombedda att hålla tyst. Resultat: eftersom jorden var full av småsten hade bönderna på Ormsö aldrig plöjt så djupt. Jorden blev obrukbar.
På sjukhuset i ryska Karelen där Ants moster arbetade deporterades alla läkare och alla sjuksköterskor. Vem som helst, städare eller andra, fick ta över deras jobb. Moster talade perfekt ryska och låtsades att hon var städare. Hon lyckades ta sig till tillbaka till Estland.
 
Vi måste lära oss att det krävs grundkunskaper för att klara av de flesta arbeten, och det är vår plikt att hålla kunskaperna levande.
 
.....
 
Hela avläsningssystemet för elen ska bytas ut i Estland. Det gamla luftledningssystemet kunde vara livsfarligt med sin gamal farliga konstruktion. På vissa ställen är ledningarna redan nedgrävda. År 2017 ska alla elektriska givare var utbytta så att de ska kunna avläsas automatiskt.
 
.....
 
I Pärnu har man bytt linjesystem för bussarna. Det betyder att inget är som förrut. Frågan är hur man nu ska åka för att komma till arbetet eller skolan. Blir det en stor omväg? Måste man börja byta buss under resan? "De som hittat på det här saknar hjärna!" sa en dam som stod vid en busshållplats. De har inte helöler lyckats förklara varför detta var nödvändigt. "Det har fungerat så länge. Varför måste de förstöra?"
 
.....
 
Även biljettsystemet i Tallinn ska ändras.- Man har ännu inte beslutat om resorna ska vara gratis för Tallinnborna, men kommer ändå ändra biljettsystemet till elektroniska biljetter så att alla ska ha en biljett att visa upp. Även om det blir gratis ska man visa sin biljett för statistikens skull; utomsocknes får alltid betala i Tallinn. Det låter lite märkligt, men man planerar att ha samma elektroniska biljettsystem i hela landet, även för tåg och båtar, så Tallinn är bara en början. Det har varit protester mot gratis kommunikationer i Tallinn i resten av landet. Varför ska de åka gratis och vi betala?
 
.....
 
 
Saarte Liinid, öarnas båtbolag har köpt in en ny isbrytare. 2 miljoner Euro kostade den och den är döpt till Panda. "Det är så många kvinnor inblandade i vårt företag, så det går inte att välja ett kvinnonamn, då undrar alla Varför just det namnet? så vi valde det neutrala Panda." säger direktören och skrattar.
 
.....

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0