nov 29 2012. Jag har läst att du kallar dig stalinist.

Mail till Åsa Linderborg:
 
Åsa Linderborg, jag har läst att du kallar dig stalinist.

Första gången jag läste något av dig som jag ragerade mot var när du jämförde de baltiska folken med palestinierna.  Du skrev ungefär “de tog i alla fall inte deras land och bostäder ifrån dem:”

Judarna var i behov av ett land som kunde ge dem lugn och frihet, därför tog de ett stort område i Palestina.
Vad hade då hänt i Baltikum?
Stalin och Hitler hade delat upp Europa mellan sig.
Stalin krävde att få placera militärer i Estland och Lettland.

Militärerna kom. De krävde att få speciella områden.
Vi såg just en dokumentär om hur de gav de boende på ön Osmusaar/Odensholm i Estland, där estlandssvenskar bott i några hundra år, några dagar på sig att ge sig av från sina hem och försvinna därifrån. Det var bara en av de nya baserna.

I Tallinn kom det främmande människor från Ryssland och krävde att få ett rum i lägenheterna. I bästa fall fick ägaren bo kvar i ett rum, i värsta fall dödades han eller skickades till Sibirien.

Jag kan inte se det här som något annat än att de tog land och bostäder.
Deporteringarna till Sibirien var inte heller något annat än bortforsling av människor från deras hem. I bästa (?) fall kom de fram levande till Sibirien. I bästa fall överlevde de i kylan och svälten.

Vad gjorde då Stalin som var så bra att man kan kalla sig stalinist i dagens Sverige?

Jag tror knappast att du skulle fått förmånen att överleva om du bott i Sovjet under terrorn. Du är ett bra exempel på dem som dödades. Troende kommunist med bra ställning i samhället. Men du skulle säkert ha dödats tidigare eftersom du är journalist, kulturredaktör och har en utbildning. Dem valde han ut först när han ockuperat till Estland.

Stalin industrialiserade Sovjet. Ja, men först plundrade han hela sitt rike på allt ätbart. Till och med i “kornboden” Ukraina dog många miljoner av svält. “Den förste gästen i ett kommunistiskt samhälle heter Svält”, säger de som drabbades.
Vilken standard var det på Stalins industriprodukter? Produkterna var så enkla att de var lätta att reparera, och det var ju bra eftersom de var av så dålig kvalitet.
Hur fick han personal till sina industrier. När boende i området inte räckte, tja, då var det bara att hämta människor någonstans. “Behöver Stalin några arbetare, då hämtar han dem.” De förlorade sina hem och skickades iväg till en fabrik långt bort från familjen.

Vad gjorde Stalin som var bra?
Jag vet inte. Han skapade ett samhälle genomsyrat av paranoia, ett samhälle där ingen var trygg; där man hade tre ansikten. Ett på arbetsplatsen och ute på “stan”, ett bland vänner och så det tredje när man var i trygghet i sitt hem med neddragna gardiner och ljuddämpande material på ytterdörren. Men man måste ändå tänka sig för. Alla barn fick veta i skolan att de skulle berätta om de hörde sina föräldrar säga felaktiga saker. Så skulle de själva kunna bli “Sovjetunionens hjältar”!”

Visst ska man anmäla rasism och när människor behandlas illa, men hur man samtidigt kan se en fullständigt omänsklig människa som en idol. Då går det inte ihop för mig.

Med vänlig hälsning


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0