okt 27 2012. Vill du dö?

 
 
Estlands första anläggning för snabbladdning av elbilar har invigts i Väike Maarja.

Det ska bli ytterligare nio stycken. I slutet av november kommer det installeras: två i Rakvere, och så en i vardera Kunda, Viitna, Võsule, Tapa och Roela.
I vanliga fall tar det upp till åtta timmar att ladda ett urladdat bilbatteri. I denna snabbuppladdare tar det mellan en kvart och en halvtimme.
Fram till slutet av januari blir det gratis att använda laddarna, sedan kommer det kosta mellan 6 och 10 Euro.
Hittills har 96 personer ansökt om bidrag för inköp av elbil, 81 har hittills fått det.
-----

Nu ska jag berätta hur det fungerar i Estland om det blir elavbrott.
1. Man får ett SMS om stoppet och att energibolaget arbetar på att få igång elen.
2. Ett SMS om att det är klart. Har inte elen kommit ombeds man ringa och meddela.

Helt fantastiskt bra. Man är ju inte alltid i sitt hus.
Kanske är det för att elen ska bli lika fri som i Sverige. Eesti Energia måste visa hur bra de är!
Det har vi aldrig fått i Sverige.

-----

Vi fick besök av Õie I, och pratade lite om gamla tider. Hon berättade om när hennes man som militär var placerad i Minsk. När han fick besök av sin familj, tog han dem till det stora huset med stora fönster i två våningar som var avsett för besökande. Till hans stora förvåning bestod hela våningen av ett enda rum. En halv mur skiljde av ett kök. Ett skafferi fanns också. Men ingenstans att tvätta sig, ingen toalett. Han tittade ut. Det enda stället man kunde gömma sig någorlunda var bland bärbuskarna.
De andra militärerna söp när de inte hade övningar, så de upplevde egentligen ingenting.

Annars, har Peep Kärp berättat, att folk gjorde sina behov i rummen medan de umgicks. Han hade byggt ett hus för ungkommunisterna i sitt fångläger i Sibirien, där det skedde. När ungkommunisterna kom för att inviga huset kom de i stora militärlastbilar och sjöng Internationalen. När han en gång vågade sig på att säga något sa han att de kanske kunde skita utomhus. Då fick han till svar: “Hördu din djävla fascist, vill du dö?” - Låter det märkligt? Hör hur Putin pratar om sina motståndare.-
Ingen ville tro Kärp när han kom hem till Estland och berättade det.
Det är svårt att beskriva hur snuskigt det var i Sovjet, kommer vi överens om. Ingen skulle kunna tänka sig att man fortfarande på 1900-talet inte hade toaletter, att folk verkligen sket lite varstans, att vägarna var ofarbara, att husen inte reparerades etc. etc. I stora delar av Ryssland är det fortfarande så här. En människa från väst skulle bara skratta bort det och säga att allt var lögn. Precis som de gjorde när vi kom hem till Sverige 1978.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0