aug 13, 2013 Han gjorde militärtjänsten i Sovjet-Ryssland.

Vi hade besök i går kväll. Det var vår vän Erki som kom över en på kopp kaffe. Han hade mycket han ville berätta. Han är i 50-årsåldern och gjorde sin militärtjänst 1986-87, medan Estland fortfarande var en del av Sovjetunionen.
Soldater från Röda Armén. 
Han hamnade på en förläggning och det första de lärde sig var att stjäla.
När han kom till förläggningsorten i södra Ryssland, vid ett militärflygfält, blev hans uppgift att sköta ett diesel-elverk. Diesel fanns det hur mycket som helst. Så mycket, att de kunde stjäla den och sälja till lokalbefolkningen. Dessutom värmde de alla  logementen med flygplansbränsle på vintrarna. Ingen ifrågasatte någonting. Allt skedde helt öppet.
Varje år lades något medel, vi förstod inte riktigt vilket, över startbanorna för att de skulle bli så hårda att de klarade flygplanens tyngd. Det fungerade vid torrt väder, men när det regnade eller snöade blöttes allt upp och arbetet fick göras om om inte planen skulle sjunka ner. Det var bara startfältet som behandlades, för övrigt var allt mer eller mindre lervälling där man bara kunde köra med bandvagnar.
De var fyra ester som kom samtidigt. Förutom Erki var det en annan est och två ryssar. De sa ganska snart till varandra att "detta håller inte."  Allt de fick lära sig och höra talas om vid utbildningen var lögn.
När de kom till förläggningen berättade ett befäl för dem att "Här äter vi allting med sked." Han höll fram en sked."Här har ni en sked att dela på."
De hade redan lärt sig koderna. På natten bröt de sig in i köket och tog några skedar och plåtmuggar.  Ingenting hände påföljande morgon. De stal sig igenom de två tjänstgöringsåren. När de kom hem och berättade för esterna därhemma var det ingen som trodde dem.
 
Vid flygbasen i Tapa i Estland hände liknande saker. Det kände alla till. Även försvarsministern måste ha vetat. Kanske, kanske Gorbatjiov var den ende som inte visste.
 
Erki har fortfarande mycket att göra med Ryssland. Han menar att på hans nivå har inget förändrats där sedan Sovjet föll. Estland är en helt annan stat nu, men i början var esterna också helt tokiga.
 
När ryssarna lämnade Estland lämnade de kvar mycket där det låg. Mycket var förstört, men t.ex. i den stora ubåtsbasen i Kloga lämnades hela avmagnetiseringsutrustningen kvar. Det var bl.a. kopparkablar som i dag skulle kunna säljas för hundratals miljoner kronor. Människorna som uppfostrats i socialistisk anda tog allt innan regeringen hann uppfatta vad som hände. Allt såldes till Finland och Sverige som skrot, och tjuvarna blev oerhört rika. I dag är de bortglömda opch avmagnetiseringsanläggningen för dyr att återupprätta.
Minns ni Skrotdrottningen i Estland? Vi såg mycket om henne i svensk TV på 1990-talet. Vi fick veta att hon blivit stenrik på skrot. Det pratades om huruvida hon skulle bli president i landet. I Estland nämns hon aldrig numera. Hennes namn kan vara Lotta Stalin, som kallas skrotdrottningen, men jag tycker hon ser för ung ut. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0