juli 24, 2013. Beria den förskräcklige. Vad ville han med Baltikum?

 I en artikel i Postimees berättar Putin att han blev döpt i hemlighet. Hans mamma, som var kristen, vågade inte säga det till pappa Putin som var kommunist.
Apropå det. Det spreds i svenska tidningar att esterna skvallrat på Putins pappa, och därför hatar Putin esterna. Det är rätt, men den verkliga sanningen är att pappan alltså var kommunist och hörde till Röda arméns förintelsebataljoner som stred mot esterna. Självklart berättade ortsbefolkningen att det gömde sig Röda armésoldater i deras by; soldaterna hade mördat och bränt i byn och dess omgivningar. Var det fel att meddela att de visste var fienden fanns?
----- 
I boken "101 historiska händelser i Estland" skriven av Mart Laar kan vi läsa om att Beria, som sedan han 1946 avgått som folkkommissarie behöll som vice ordförande i ministerrådet det högsta ansvaret för landets säkerhetstjänst. I maktkampen efter Stalins död i mars 1953 framstod Berija p.g.a. stödet i den fruktade hemliga polisen som ett svårt hot mot de övriga i det högsta ledarskiktet, Malenkov, Molotov och Chrusjtjov. (NE)
 
Beria.
Efter att Beria avrättades, kanske av Chrustjev personligen, spreds att han var pedofil, våldtäktsman och lustmördare. Troligtvis är det sant, men under sina forskningar under Jelttsintiden i sovjetiska arkiv hittade Mart Laar inget sådant beskrivet. Dock är belagt att Beria var, som alla andra, en massmördare av oliktänkande och av sådana han inte gillade.
Beria med Stalin och Stalins dotter Svetlana. 
 
I böjan av mars 1953 kallades Beria till Stalins kvarter. Stalin svarade inte när betjänterna knackade. Ingen vågade gå in i rummet utan tillstånd av Stalin. Men Beria vågade. Stannar en ganska lång stund. Säger att Stalin vill vara i fred. "Han vilar. Jag återkommer."
Vad tror man Beria såg? Förmodligen att Stalin fått ett slaganfall. Han förstod att Stalin skulle dö om man bara lät honom vara.
Vad kan Beria ha tänkt: "Låt djävulen lida"?
Han började genast avskeda några av Stalins män inom Hemliga polisen. Alla förstod ögonblickligen att något var på gång.
Den 5 mars meddelades att "Hela världens störste vän, ledare och lärare" Kamrat Stalin hade stilla insomnat. Den officiella hysteriska sorgekampanjen tog vid. 10 000-tals ryssar grät hysteriskt, de trampade ihjäl varandra i enorma sorgetåg. I Baltikum grät och skrek ryssarna medan balterna log i mjugg av lättnad. Mördaren och galningen var borta. 
 
I Moskva fann Laar intressanta dokument.
Beria var just då den obestridlige ledaren. Och den 12 juni 1953 antog, på order av Beria, Högsta Sovjet lagar där det beslutade att den leninistiska förintelsepolitiken mot de baltiska folken skulle upphöra. Att de baltiska språken skulle vara myndighetsspråk i Baltikum (inte ryskan) och att ledarna i Estland, Lettland och Litauen skulle vara ester, letter och litauer och inte ryssar.
Redan under veckorna som kom genomfördes stora förändringar i Baltikum. Ryska funktionärer fick lämna området och lokala funktionärer fick ta över. Man började förbereda återsändandet av sibirienfångar. På Berias order började man dra in det sovjetiska gränsbevakningssystemet. Beria ville också ha kontakt med den baltiska  motståndsrörelsen och de fängslade baltiska skogsbröderna, av vilka många hämtades till Lubjanka för samtal. I Estland tog Berias företrädare kontakt med Georg Meri och krävde av honom att han skulle namnge motståndsmän för samtal. Meri trodde inte ett ögonblick på Beria. Han lyckades krångla sig ur det hela.
 Georg Meri.
 
Berias syfte var att normalisera relationerna med Väst. Förmodligen hade han Peter den store som förebild. En annan massmördare.
 
Chrustjev, Malenkov och Bulganin, alla Stalins handgångna mördare, förstod att deras tid snart var ute. Men de hann före. Beria fängslades och sköts förmodligen av Chrustjev personligen. Omöjligt är att veta vad som hänt med Baltikum om Beria lyckats. 
Dock kan man säga: Hade de små steg som Beria planerade genomförts, då hade Baltikums utveckling sett helt annorlunda ut. Till det bättre. Nu får vi naturligtvis aldrig veta något. Alla de som Beria kontaktade och tog till Lubjanka, de som hjälpe honom, sköts.
Eftersom Georg Meri ej var samarbetsvillig överlevde han. Han sysslade med litteratur och shakespearöversättningar. Hans son Lennart blev det återuppståndna Estlands första president.
(Laars bok)
President Lennart Meri.
 

Beria var den som utförde de mord som Stalin krävde. Jag ska återkomma till honom.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0