juli 8, 2013. Lastbilarna och Stalins industrialisering.

En vardagssituation som Kirsti berättade om var när det stod en lastbil placerad vid trottoarkanten. När man såg den, då flyttade man tillfälligt till någon bekant som bodde en bra bit därifrån... Det kunde vara en bil som skulle transportera människor till Sibirien!
 
I går diskuterade vi också Stalin, och de andra tyckte det var så otroligt märkligt att inte alla människor förstått hur hemsk Stalin var. "Hur kan en intelligent människa kalla sig stalinist i dag?"
 
Vad gjorde Stalin som var bra? Han industrialiserade Ryssland. Hur gjorde han det?
1. Han byggde nya industrilokaler.
 Kvaliteten på dessa hus var under all kritik. De faller totalt samman. Se en sådan byggnad i dag i Tamsalu här nedan.
 
2. Han utvecklade industrin.
   Kvaliten på produkterna skulle aldrig godkännas av människor i väst.
 
3. Han gav människor arbete i de nya industrierna.
  Han fick arbetskraft genom att människor deporterades från sina hem och sin hembygd till ett "någonstans" i  jätteriket. Stalin meddelade att det behövdes ett visst antal arbetare. Speciella människor hade då till uppgift att se till att det letades upp just det antalet "brottslingar" som behövdes. Det fanns absolut ingen frivillighet i det. Det var ett mycket hårt och känslokallt straff!
Han byggde en hel stad med deporterade människor.
 
Frågan blir då: skulle någon kommunist i Sverige ha accepterat att själv bli tvångsplacerad i Sibirien för att framställa dåliga varor i fallfärdiga lokaler? Det skulle i och för sig inte spelat någon roll. Vederbörande hade skickats i alla fall. Det skulle inte heller vara någon säkerhet att kalla sig stalinist. Stalin bestämde själv när det var dags att döda. Och det gällde fr.a. antalet som skulle dödas. Vilka de var, tja, det var inte lika viktigt. Jo, om de visat att de kunde tänka själva, då var de illa ute.
 
Vi tog oss en titt på ett uppdelat samhälle här i närheten. Vi åkte till Tamsalu. Där står numera de estniska villorna på ena sidan centrum och de ryska trista hyreshusen på den andra. Ett hyreshus stod ödsligt och tomt utan glas i fönsteröppningarna. Det blev inte klart före friheten, och sedan har ingen visat intresse att bygga färdigt.
 
Tomt med lika tomma ögon ser sig huset omkring i Tamsalu.
 
Här river de den oanvändbara fabriken.
 
Detta är varmvattenledningarna till fabriken. Hur blev det under den långa vintern?
Här behöver man också riva.
Så ser en modern estnisk fabriksdel ut.
 
Hanno har en estnisk flagga som familjen gömde i ladan 1944. Den tog han fram i går. Flaggan var upprullad runt en gren, och när Hanno rullade ut den spreds damm över oss. Men det var högtidligt.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0