Maj 19 2013 Det mystiska Ryssland.

I estnisk radio har det i flera år sänts ett program med titeln Det mystiska Ryssland. Det är eh historiker, David Vseviov, som berättar, och det är verkligen fantastiskt att det finns så mycket att berätta. Programmet är mycket bra eftersom unga människor, och andra som inget vetat, nu har möjlighet att få förklarat för sig hur det verkligen var.
I dag talade han om Stalin och NKVD, vars chef då hette Jagoda.
 
 
Jagoda.
 
Den siste av de gamla bolsjevikerna som satt kvar i presidiet var Molotov. De andra var avrättade. Molotov anade att han stod på Stalins lista på de dödsdömda, så han anade verkligen vad som väntade. Och Stalin ville se dem dö. Några begick självmord för att slippa en utsiktslös rättegång, men då straffade Stalin deras familj istället som en varning till de som ännu inte avrättats.
 
Stalin hade infört olika ceremonier. En av dem var att när någon ur presidiet reste från Moskva då var det stort avsked vid stationen och även han själv var där.
 
Det var tid för Molotovs semester. Han skulle vara i sin datja i sex veckor. När det var dags för det ceremoniella avskedet tänkte Stalin inte komma. Han ålade Jagoda att skicka ett meddelande att han inte skulle hinna till tåget i tid. (Det var en uppenbar lögn. Tåget skulle aldrig lämna stationen utan att Stalin kommit.) Molotov klev på sin vagn. Oroad över att Stalin uteblivit. Men for i väg på semester, sju mardrömsveckor. Han visste inte när de skulle hämta honom. Stalin å sin sida var orolig för att han skullle begå självmord.
 
Under de sex veckorna fick Stalin tid att tänka. Molotov var en bra tjänsteman, skrupelfri, han mördade alla som Stalin gav order om. Han utförde också viktiga sysslor som Stalin själv inte orkade befatta sig med, och de andra var mest idioter som inte skulle klara av de uppgifterna som Stalin inte ville utföra själv. Kanske ändå? Ja, han tog tillbaka orderna som gått till Jagioda att fängsla Molotov och ställa honom infär rätta.
 
Molotov blev förvånad när inget hände. Han fick istället nya uppgifter, och livet fortsatte.
Ska vi tycka synd om Molotov? "Nej han var en mördare bland mördare och en skurk bland skurkar." sa programledaren.
 
Molotov skriver under den fruktansvärda pakten och Stalin ser belåtet på. Baltikum nästa!
 
Kvinnan Anna,  som varit gift med en höjdare i NKVD däremot. Hon råkade illa ut.
Hon hade skiljt sig från sin man och gift om sig med en annan NKVD-höjdare. På sovjetiskt vis hade de tidigare äkta makarna ett fortsatt gott förhållande och umgicks ibland. Hon umgicks för övrigt bara med andra NKVD-höjdare och deras fruar.
En dag var det den före detta makens tur att misstänkligglöras. Och en annan dag kom NKVD och hämtade kvinnan. Hon förstod ingenting. "Ta hand om min dotter så länge, jag är snart tillbaka." sa hon till en väninna,.
Men hon anklagades för att ha haft den nyblivne skurken i sitt hem. "Ja. Naturligtvis", sa hon och försökte förklara det sammanhang som alla redan kände till.
En "undersökningsman" redovisade sina resultat varvid det framgick at5t kvinnan inte gjort något som helst fel.
Jagoda gillade inte det. Har man fängslat nå¨gon, då ser man till att fången är skyldig. Till något. Vad som helst.
Emellertid gick han med på att hon inte var skyldig i det här fallet. Men naturligtvis var hon i alla fall på något sätt skyldig. Han bytte straffet arkebusering till fem års fängelse för...Ja, någonting. Förmodlingen umgänge med misstänkta element.
 
Så gick det till i Sovjetunionen på Stalins tid. Strax därpå ockuperades Estland... Och Stalins man i Estland var Moskvarättegångarnas bödel.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0