jan. 3, 2014 ...ett godtyckligt våld, en påminnelse om vad som präglat så mycket av Sovjettidens historia

 Frihetstorget

I dag kl 10:30 hölls en tyst minut vid Segermonumentet i Tallinns centrum för att dels högtidlighålla minnet av dem som dog i Frihetskriget och dels för att också högtidlighålla årsdagen av vapenvilan 1920, som betydde en fullständig seger i kriget mellan Sovjet-Ryssland och Estland.

Talare var försvarsminister Urmas Reinsalu och eleven vid Tallinns realskola, Kaarel Allemann. Ärkebiskop Andres Poder bad en bön med de församlade.

Den 31 december 1919 inleddes förhandlingar om upphörande av fientligheterna på alla tre fronter och den 3 januari kl 10.30 var man överens. En månad därefter skrevs fredsavtalet under i Tartu, och kriget var slut.

Så mycket har hänt sedan dess.

-----

  Svetlana Aleksijevitj.

I går såg vi på en intervju med den vitryska författarinnan Svetlana Alexsijevitj på TV. Hon har skrivit om den sovjetiska tiden i Ryssland och Vitryssland. Hon talade om den helt fruktansvärda ondskan som har förstört alla människor. Människorna har förändrats och har svårt med det nya livet. Mycket lätt, chockernade lätt, hamnar de i de gamla reaktionerna. Hon berättade om hur alla reagerat med ryggraden och börjat ange varandra igen. Jag ska läsa hennes böcker så jag kan berätta mer.

Jag tänker ofta på den korta tunnelbaneresan medan jag läser Svetlana Aleksijevitjs lysande krönika Tiden second hand. I den där vagnen i Moskva fanns något av det postsovjetiska samhället i koncentrat. En gammaldags artighet, unga kvinnor med västeuropeiska märkesväskor, medelålders män med läsplattor. Och så ett godtyckligt våld, en påminnelse om vad som präglat så mycket av Sovjettidens historia./.../

Här möter vi till exempel den gamle kommunistveteranen som likt en religiös fundamentalist uthärdar prövningar i den Allsmäktiges namn utan att tvivla eller förneka. Han har varit med om att ange en morbror som sedan dömdes till döden. Samme man var i sin ungdoms revolutionära iver med om att bränna ner en kyrka trots bybornas gråt och vädjanden. Själv blev han senare ett offer för angivare, mötte tortyr och fångläger men utan att egentligen tvivla på att högre syften krävde uppoffring och lidande.

Så skrivet Torsten Kälvemark i en recension av boken “Tiden second hand”.

 

Jag är helt övertygad om att vi måste förstå hur genomgripande ondskan var i det stora sovjetiska riket. Om vi kan tänka oss in i hur så många miljoner människor drabbades av den; fick sina liv förstörda och helt förändrades som människor, då kanske vi kan vara mer uppmärksamma på  vad människor kan göra varandra av ren okänslighet. Av ren skräck. Jag menar vad jag tidigare skrivit att Stalins paranoia smittades på hela folket. Att leva var att passa sig. Att aldriog slappna av. Vem som helst kan bli din fiende för att skydda sig själv. Sofi Oksanen skrev om just det i boken “Utrensning” när en kvinna angav sin syster som därmed deporterades till Sibirien.

Eller vår grannkvinna som ville ange sin man för något, så att han deporterades någonstans. Hon förstod inte att det inte fungerar så längre.

Man har i Sverige försvarat kommunismen med att den i grunden är “god”. Om den kan urarta så fruktansvärt som den gjorde i Sovjet, Kina,  Kambodja, Kuba och andra stater då är den inte alls god. Den bygger på förutsättningen att vi alla måste ändra på oss. Personligheter måste försvinna och helt slätas ut för att vi alla ska tänka likadant. Det är då sådant som Sovjet, Kommunist-Kina, och Nordkorea uppstår. En människa tar på sig att veta vad “sanning” och “rätt” är, sedan måste alla andra anpassa sig efter det, utan att reflektera över om det är förnuft bakom det som sägs. Den bygger på något annat än mänsklighet och humanism. Det gäller de flesta fundamentalistiska staterna i världen.

Churchill menade att demokrati inte är ett optimalt styrelsesätt, men det bästa alternativet nu. Kanske skulle vi dela in världen i mindre, stängda stater där man valde boplats efter sin övertygelse, och sedan får ingen försöka förändra det samhället utan flytta till något som passar honom/henne bättre. Nej, det är nog inte heller någon bra idé. 
Hur skulle Sverige sett ut om vi inkorporerats med Sovjet. Som alla de andra sovjetstaterna naturligtvis. En otrolig ondska hade förstört våra liv också

Kommentarer
Postat av: Nina A

Sovjet var inte kommunistiskt...

Svar: Jag tror inte Lenin skulle hålla med dig. I Sovjetunionen ingick det i all undervisning att läsa om kommunismen, Lenin och Stalin, Det där är ett försvar mot den fruktansvärda ondskan man inte vill erkänna, att förneka att Sovjet var kommunistiskt.
estlandskarin

2014-01-04 @ 05:15:59
Postat av: Brorsan

Churchills uttalande var mer sublimt om jag minns det rätt. Han sa: Demokrati är inget bra styrelseskick om man bortser från alternative. Han såg m.a.o. inget alternativ.

2014-01-04 @ 13:10:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0