– I isoleringscellen fick man ha pappersskjorta och -byxor på sig. Inget annat. Varken lakan eller täcke fanns i cellen, man fick sova direkt på träbritsen med tofflorna som huvudkudde. Jag vaknade av frossbrytningar varenda natt, säger Sergej Kovaljov.

/../ År 1975 fick Kovaljov sju års fängelse för antisovjetisk propaganda, det vill säga för att ha spritt förbjuden dissidentlitteratur, så kalladsamizdat. Följande år anlände han till arbetslägret Perm-36.

/../ Hur många gånger Kovaljov placerades i isoleringscell minns han inte.

/../ Kovaljov krävde bättre villkor för fångarna och skrev ständigt officiella klagomål. Det innebar att olika former av straff för påhittade förseelser ofta låg nära till hands – ett raffinerat sätt att utöva kontroll.

 
 
  

Lägret Perm-36 var ett alldeles vanligt Gulagläger. Det unika är att det har bevarats – barackerna, läkarstationen, cellerna, taggtråden, vakttornen, till och med värmepannan som eldas med kol och fortfarande är i funktion. Snödrivorna står höga och guiden Natalja Vozjakova dirigerar oss längs uppskottade gångar.

Britsarna i fångarnas sovsalar är rekonstruerade i trä. I Perm-36 hade man järnbritsar men de finns inte längre kvar. Syftet med Gulag var bland annat att få gratis arbetskraft för stora infrastrukturella och industriella projekt. På grund av det tunga arbetet och de ofta väldigt dåliga förhållandena i lägren var dödligheten stor, den erkända historikern Robert Conquest uppskattar antalet döda till 1 miljon per år mellan 1939 och 1945.

/../

För att komma till isoleringscellerna måste man pulsa i snön några hundra meter bort till ett särskilt område som hölls avskilt från resten av ”zonen”, som fångarna kallade lägret. Här fick den som upprepade gånger hade brutit mot föreskrifter sitta som straff, ibland i flera månader.

Galler för fönstren. Dörrar med titthål. Allt finns kvar, inklusive den råa, fuktiga kölden i isoleringscellerna där man bara fick ha tunna kläder på sig och sova utan vare sig täcke eller lakan.

/../

I tjugo år har det här lägret renoverats och restaurerats av en frivilligorganisation vid namn Perm-36. Den grundades i början av 1990-talet som en utlöpare till Memorial och består av historiker, entusiaster och före detta lägerfångar (bland dem Kovaljov). Ryska staten ägde byggnaderna och marken, men det var historikerna och frivilligarbetarna som drev museet.

I fjol meddelade ryska staten abrupt att man tar över hela verksamheten. Museet ändrade inriktning. I dag berättar man inte längre om enskilda lägerfångar. En fotoutställning med prominenta dissidentfångar har tagits bort.

– Vi har fått instruktioner att inte längre tala om ”läger”. Nu för tiden heter det ”arbetskoloni”, säger guiden Natalja Vozjakova.

/../

Museidirektören Natalja Simakova säger rent ut att det inte längre är meningen att de politiska fångarna ska lyftas fram.

– Vi anser att de som tidigare drev museet hade en alldeles för ensidig syn och blint lyssnade på fångarnas version, säger Natalja Simakova.

/../

 Igor Gladnev, kulturminister för Permdistriktet säger:

– Det är självklart att ett sådant här museum måste vara statligt. Vi vill att det ska visa den objektiva sanningen. Det här är inte ett läger som tillhör till exempel Kovaljov, säger Igor Gladnev.

Enligt honom är det viktigt att historien om Gulag inte ”utnyttjas mot Ryssland”.

– Vissa använder Gulag som ett verktyg för att svärta ner Ryssland. De försöker få uppmärksamhet genom att förvrida och överdriva det som skedde där. Många i Europa i dag vägrar erkänna att det var Sovjetunionen som besegrade fascismen under andra världskriget.

Exakt vem det är som gör det vägrar Gladnjev säga. Jag frågar varför man inte längre kan visa fotografier på kända fångar. Svaret är att antingen ska man ha fotografier på samtliga fångar eller också inga alls.

 

Att förändra muséet som visade eländet i Gulag för alla som behöver ha kännedom om för att förstå vad som hände, det är verkligen att ta över historieskrivningen. Den som inte vill veta hur människor levde, arbetade och dog i Gulag kommer inte tvingas till insikt. Den som vill att Sovjetunionenska  vara "ett gott försök till kommunistisk stat, som tyvärr blev lite fel", den behöver inte få slåss mot sanningen, som eventuella nazister är tvingade till om de ska få andra att tro att nazismen var bra på något sätt.

Vad skulle sägas om polska eller tyska staten skulle ändra koncentrationslägren till att de varit "arbetskolonier"?

Eller vad Ryssland skulle säga om det faktum att ca 100 miljoner europeer ser på den sovjetiska tiden som Israel och alla övriga judar ser på nazitiden?

Nyttiga idioter i väst hjälper Ryssland att hålla lögnerna vid liv.

 

Vi ser det vi vill se, och vi hör det vi vill höra. Vi förstår det som överensstämmer med vår uppfattning, och vi lyssnar på dem vi bestämt oss för att tro på.

 

Hela artikeln finns här:

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/gulagmuseet-ska-inte-langre-tala-om-fangarna_4418411.svd