Sept. 30, 2009. En flyktingbåt 1944.

En flyktingbåt september 1944, kanske den Ants flydde med.

Efter att ha läst om allt elände som esterna varit med om, om den fruktansvärda flykten och för dem som blev kvar: om deporteringar och svält, känns det så skönt att få läsa något positivt. Jag måste citera ur Birger Nermans bok: Baltikum ska leva, där han gett ut en samling tidningsartiklar ur olika svenska tidningar. Detta är från Svensk Tidskrift 1949, häfte 10

Det kanske vackraste vittnesbördet om svenskarnas sympati för de baltiska folken gavs vid sommarens Lingiad i Stockholm. När den estniska truppen, den enda baltiska, under sin nationella fana vid invigningen marscherade in på Stadion - den ingick i den svenska truppen - möttes av stormande ovationer, applåder, bravorop, viftningar, till en omfattning och en styrka, som icke ägde rum för någon annan trupp, och ovationerna endast stego under esternas uppvisning på ljusfesten två dagar senare. Det var givetvis en hyllning för den estniska truppens underbara gymnastiska prestation under deras geniale ledare Ernst Idla. I hyllningen låg vidare en oförställd beundran för att den lilla estniska flyktinggruppen i Sverige på något över 20 000 personer kunde ställa upp en trupp gymnaster av världselit. Men däri låg också ett uttryck för den varmaste sympati för ett folk, som genom ett sätt, varpå dess flyktingar här burit sitt öde och byggt upp en ny ställning, kommit det svenska folkets hjärta nära.

 

Och så var Ants där! Men han kommer inte ihåg så mycket om "de gamla tanternas bollande", han minns istället det stora, att han fick klättra upp i ett av stadiontornen och se på strålkastarna.

 

Oj vad det haglar! Igen!

 

 

Ants läste just att i Nürnberg fastslogs, att esterna som kämpat i WaffenSS inte var att betrakta som krigsförbrytare. De hade kämpat för att rädda sina egna mot röda armén. De hade en speciell överenskommelse, att de bara skulle behöva slåss mot Sovjet.

 

 

Vet ni vad det är för skillnad om två svenskar möts i utlandet jämfört med om två ester gör det?

 

 

Jo, svenskarna bildar en förening. Esterna bildar minst tre. Jo, det är sant.

 

Ja, nu har jag läst om hela boken om "De första båtflyktingarna", och det är ju kul att plötsligt se, att man finns med i statistiken. Det har jag inte tänkt på tidigare, men det finns statistik på hur många estniska flyktingar som gift sig med en svenska. Det var ganska många, självklart, men jag var med!

Men jag måste bli lite allvarlig ett tag igen.

 

I Birger Nermans Balticum ska leva skriver han på

 

 

Sid 79 ….behandling i andra kammaren den 23 november 1945 höra utrikesminister Undén frånkänna de små baltiska staterna existensberättigande: "Den politiska mogenheten hos dessa folk var inte särskilt markerad. De startade som bekant som mönstergilla demokratier, men de hamnade i ett fruktansvärt partiväsende, som sedan utmynnade i diktatur." Osannfärdigheten i detta yttrande uppvisades under debatten klart av herr Håstad. Det bör tilläggas, att man häpnar över, hur ett sådant uttalande kunnat göras av en utrikesminister, helst i ett litet grannland.

 

Och jag tänker naturligtvis: är det ett försvar för att man som första land erkände ockupationen av Baltikum? Om ett land försöker lösa svåra ekonomiska problem (30-tals depressionen) med tillfälliga drastiska åtgärder, kan man då bara glömma allt bra de gjort under den korta frihetstiden och sedan utlämna dem till vilken diktatur som helst?

 

Vet ni, att Estland fick semesterlagar innan vi fick det i Sverige?

Vet ni, att man tog hand om sin minoritet i speciella kulturlagar, där man gav de större minoriteterna autonomi? Vet ni, att judarna visade sin tacksamhet mot Estland för att de som första land i världen givit dem autonomi?

 

I Sovjetestland var det viktigaste för föräldrar att uppfostra sina barn till ester. (Har Hanno berättat.)

I Sverige var det viktigaste för föräldrar att uppfostra sina barn till ester. (enligt boken.)

Skillnaden var bara, att i Sovjetestland var det med risk för livet.

 

 


Sept. 29, 2009. Kalevs choklad är inte farlig.

Vi tog en skön höstpromenad. Det blev i alla fall 30 minuter i friska luften. men senare på eftermiddagen började det hagla! Stora hagel, som rann nerför taket.

I TV fick presidentfrun förklara sig. Hon hade vid ett samtal med barn förklarat för dem transfetternas skadlighet, och samtidigt stod det en skål med godis från estniska Kalev framme. Rubrikerna i tidningarna blev: Barn ska inte äta Kalevs godis. Det var i går. På kvällen förklarade en kemist att allt var fel. D.v.s. man kan inte säga att Kalevs godis innehåller transfetter. Och i dag fick fru Ilves möjlighet att förklara sig. Barn ska våga äta Kalev!

Nu skulle jag haft bilder igen, men jag får dom inte!!!



Sept. 28, 2009, 15 år efteråt.

I dag är det 15 år sedan Estonia förliste. Det talas mycket om det i både estnisk och svensk media. Och vi minns.

Det var många äldre passagerare på Estonia den gången. Vi hade nog alla tänkt att återvända till Tallinn på dagen 50 år sedan flykten i höststormarna och bombattackerna.
Vi landsteg i Tallinn och promenerade runt i staden. Men först körde vi vår bil till en verkstad. Vi hade ordnat det så, att vi skulle vänta med att resa hem till bilen var klar. Han trodde det skulle hinnas med till den 25 september. Jag minns att solen sken och vinden var stilla. Utanför Rådhuset såg vi en grupp av passagerarna sjunga. Det var så idylliskt.
Det sista vi gjorde, det var att besöka turistmässan och vi sa, att vi hade haft några riktigt sköna semesterdagar. Straxt innan vi gick på båten igen, minns jag att vi noterade, att det hade börjat blåsa. "Vi tar med oss det fina vädret nu", sa vi. Vinkade av våra släktingar och körde på.
Jag märkte inte mycket av blåsten, men det var skönt att komma hem till Stockholm. Vi hade åkt så många gånger med Estonia, att vi blivit bekanta med personalen. Det var ju den enda båten som gick mellan Tallinn och Stockholm.

Nästa morgon gick vi till våra arbeten som vanligt.

Ytterligare en morgon senare låg vi kvar i sängen och satte på radion. Vi skulle bara lyssna på nyheterna, sedan skulle vi upp.
Vi lyssnade. Så var vi alldeles tysta. Jag kom inte ihåg vad jag hört. Jag visste bara, att det var något hemskt.
Vi letade efter Ants hand, men visste inte vad som hänt.
"Estonia" sa han, "Estonia!"

Så småningom blev jag tvingad att förstå. Och mina tårar rann flera gånger under dagen. Alla som visste att vi skulle åka till Tallinn, alla ringde för att höra om vi kommit hem. En estnisk kvinna, som vi träffat några gånger i Sverige kom till oss, och vi kunde konstatera att vi levde.

Någon vecka senare satt vi och pratade med en ung man, som varit med. Som hade räddats. Vi förstod, att om vi verkligen hade varit på båten, då hade vi varit helt säkra på, att inget skulle kunna hända med den stora båten; vi hade antagligen stannat kvar i hytten och följt båten i djupet.

Vi fick höra om några i personalen hade överlevt, som Barbie t.ex. En ung flicka med stort barbiehår. Och ett år senare när vi åkte med den nya estlandsbåten, då kom vi in i en av barerna och kände igen en servitris. Våra blickar stannade en stund på varandra. Vi hade samma tanke båda två: "Du lever."

 

Precis ett år efter olyckan är vi åter på väg hem. Vi ligger i våra kojer. Jag sover gott, men Ants kan inte sova. Han tar fram en kvällstidning för att läsa sig till sömns, men blir klarvaken. Mittuppslaget handlar om den stora tragedin, och han upptäcker att båten i det ögonblicket är precis vid platsen för förlisningen.


Sept. 27, 2009 Höst.

Ännu en vacker höstdag. Ants har gjort en del höstarbete. Solstolar och studsmatta har flyttats in.

Alldeles nyss såg vi andra delen av Wickmans pojkar. 1936. Unga människor fullständigt ovetande, naturligtvis, om vad som ska hända, lever de vanliga studentliv. Med spirande kärlek och skolbekymmer. Och nu när jag lär mig allt mer om Estlands kultur och historia är ju alla namn kända, och jag känner mig så nära dem när de talar om Koidula, Aavik och Kreutzwald.

De är ungefär som ungdomar i dag i Estland. Som Mikk och Indrek. Men nu får det inte hända ett svek igen.

Förresten är en av de stora nyheterna i dag att en kyrka på Saaremaa fått en ny tung klocka. Jag tycker det är så underbart, när en sådan sak är en viktig nyhet.

Jag hade hoppats kunna visa några vackra bilder från trakten i dag, men fotografen har strejkat. Kanske i morgon.

Sept. 25, 2009 Han kunde inte sköta en gård.

Just nu är det snart lunchtid. Vi sitter vid matbordet och läser tidningar och njuter av solen vi ser därutanför. Träden är nästan helt klädda med höstfärger. Snart ser vi alla grannhusen igen, när träden har fällt sina löv. Omgivningen förändras så tydligt med årstiderna. På sommaren och en bit in på hösten njuter vi av avskildheten och alla mäktiga träd som omger oss. Sedan kommer så sakteliga de andra husen fram, och vi blir medvetna om att vi faktiskt har grannar.

Det händer inte så mycket här just nu. Jag försöker återhämta mig, och det tar längre tid än jag trodde, så utflykter eller middagar får vänta. Därför blir det mer av förtjusning när plötsligt en hel massa kor går och betar på ängen därborta. Det är den förre kolchoschefens änka, som driver en stor lantgård. Hennes man var en mycket bra chef. Kolchosen lönade sig, och han försökte göra livet så uthärdligt kan kunde för sina arbetare. I muséet i centrum finns en ständig utställning över kolchosen. Ni vet: bästa arbetaren, bästa mjölkerskan, bäste traktorföraren osv. Utbildningen till traktorförare var treårig. Det var Anne som utformade den utbildningen. Meningen var, att man skulle kunna köra och arbeta med en traktor, men man skulle inte kunna laga den om något gick fel. Därför kunde man ofta se traktorer stå stilla på åkrarna i väntan på att reparatören skulle komma.

Detta gjorde att det kunde bli problem för dem som fick tillbaka sina gårdar efter befrielsen 1991. Annes unge  släkting råkade ut för just det. Han upptäckte till sin förvåning, att han helt enkelt inte hade kunskap att sköta en gård eftersom de som kunde, hans föräldrar, hade dött i Sibirien, och hans utbildning räckte inte till.

Jösses! Den här dagen försvann. Nu är det kväll. Mörkret lägger sig. Och snart är det sovdags. Nej inte än. Vi ska se Aktuaalne Kaamera först. De har förnyat programmet nu med två nyhetsuppläsare samtidigt, och oftast ett intervjuoffer i studion och så snabba utlandsnyheter. Tidigare kunde det bli så lite nyheter från utlandet; inrikeshändelser fick ta mer plats.

Jo, jag måste berätta, att man anser språket och att tala "rätt" är så viktigt, att den nya "Sõnaraamat", ordboken, ska snart finnas tillgänglig gratis på nätet och det finns också en gratis ordlista på nätet för estniska-svenska. Och det är jättebra för den som har förlagt den stora fina ordboken!


Sept. 24, 2009 Mest frispråkig var Estlands förre statsminister Mart Laar

Först av allt sänder jag en tacksamhetens hälsning till doktor Lepiksoo för att hon gav mig den lilla extra tabletten, som tog bort en stor del av min trötthet.
Jag tar hand om alla bär jag köpt, men inte orkat göra något åt. Och till min stora sorg är röda vinbären helt övermogna på buskarna. Jag hann inte!

I dag fick jag en rapport från det arrangemang om kommunismens fall, som anordnats av Forum för levande historia. Jag publicerade kallelsen till mötet här tidigare.
Jag ska bara visa vad en av talarna sa enligt min sagesman:

Mest frispråkig var Estlands förre statsminister Mart Laar, som innan 
kommunismens fall var historiker vid Universitetet i Tartu (grundat av 
Gustav II Adolf). Laar pekade i egenskap av historiker på individernas 
avgörande betydelse för att historien tog den riktning den tog vid det 
aktuella tillfället. Hade Thatcher, Reagan eller Johannes Paulus II 
funnits på plats 1956 hade hela Centraleuropa befriats redan då, men 
Väst saknade styrkan att ge det ungerska upproret erforderligt stöd. 
Laar växte upp i ett Estland där
alla visste att kommunismen var 
dödsdömd och omöjlig som ekonomiskt och politiskt system. Det behövdes 
bara att någon utifrån knuffade lite på systemet så skulle det rasa 
ihop. Men det som var allas kunskap i Estland var helt okänt ens bland 
experterna i Väst. Det var först när Ronald Reagan med sina djupa 
kunskaper om kommunismen vägrade att lyssna på experterna som 
kommunismen verkligen föll.

Laar berättade om sina personliga upplevelser som student i Tartu. Som 
student måste han ägna en dag i veckan åt reservofficersutbildning. 
När makthavarna skickade en general från Moskva för att föreläsa 
tändes hoppet om att det faktiskt var ett allvarligt läge för 
Sovjetunionen. Och när generalen sedan ägnade hela föreläsningen åt 
att beskriva vilken katastrof det amerikanska rymdförsvarsprogrammet 
var för de sovjetiska ambitionerna tändes hoppet hos alla studenterna 
att det äntligen var dags för befrielse. De fick rätt.

Laar avslutade sitt anförande med att fråga var motsvarigheterna till 
Reagan och Thatcher finns idag. Tyvärr är det inga personer med den 
resningen vi ser. Istället gör Obama den ena eftergiften efter den 
andra till Ryssland och diktatorerna i Mellanöstern. Han kan inte ens 
förstå vad som händer i närområdet Honduras!

Slut citat.

 

Sanningen är ju, som sagt, att från detta håll, har man en annan syn på verkligheten än den som vi uppfostrades med.

 

I Sveriges radio i dag lyssnade vi på historieprogrammet, där man talade om DDR, landet som försvann. Och en viktig person när det gällde förhållandet mellan Sverige och DDR var Stellan Arvidsson. Det visar sig, att han och hans fru var synnerligen aktiva i att driva DDR:s storhet som land. Han såg till att svenska lärare reste till och undervisade om det fantastiska landet.

 

Det som mest utmärker de tidigare kommunistiska partierna, förutom grymheten och lögnen är den fantastiska propagandaapparaten.Men Hanno brukar säga att den förste gästen som knackade på dörren i det kommunistiska landet, det var Svält.


Sept. 23, 2009 Och efter en stund kom dånet.

Tankarna går till alla flyende, då, 1944. Jag kan se framför mig den långa raden av människor utefter de stora vägarna. Även den nya regeringen beslutade att fly, men den båt de väntade på, den kom aldrig. De fick lov att återvända. Mot Sibirien. En av dem vågade stanna kvar i mörkret och så småningom lyckades han ta sig över Östersjön och blev en av de estniska flyktingarna i Sverige. Masing var hans namn.

Nordstern la till i hamnen i Gotenhafen (Gdynia), och där fortsatte resan till Tyskland. För 65 år sedan. Under hela tågresan blev de beskjutna av de allierade, och Ants minns själv när de springande tog sig ut från tåget och sprang så långt därifrån det gick. "Mamma, vi tar täcket över huvudet, så ser de inte oss" (sa han ungefär, han var inte fyllda två år, men han minns det tydligt). En tysk militär såg den lille gossen och sa till honom: "Jag ska hämta vatten till dig." Men han kom inte tillbaka. Ants såg när han blev träffad av en granat och blev till atomer.

Det var mycket som hände under flykten. I februari 1945 hade de hyrt in sig i en lägenhet hos en tysk kvinna när Dresden bombades. Ants mamma berättade för mig hur hon satt på balkongen på kvällen. Ants sov i deras rum. Himlen var stjärnklar. Det var en skön kväll. Hennes väninnor hade gått på teater, men hon kunde inte följa med eftersom hon måste se till Ants, så hon tog den spårvagn hem, som skulle visa sig bli den sista.

Plötsligt mörknade himlen. Det var fullständigt tyst. Bara svart. Och efter en stund kom dånet. Dånet från alla de bombplan, som flög över huset där hon satt. Sedan kom suset av bomberna. Och ljuset av elden. Hennes väninnor dog tillsammans med så många andra.

Men i dag har det varit en solig höstdag med klar och höstlig luft. Den serbiska rödeken börjar så smått göra skäl för sitt namn.
Alla är välklädda. Här går man inte ut utan ytterkläder minsann. Hösten är vacker, men visst skulle det vara trist om man inte hade en vår att längta till.

 


Sept. 22, 2009 Tidningar o TV i dag.

Vad står det i tidningarna i dag?

Först läser vi om den lilla 7-åriga flickan som stod och såg Röda Armén komma utefter Tartu Maantee, den stora gatan genom Tallinn, 1944. Som tur var stod hon och tittade ut, så hon uppfattade inte hur en berusad soldat tog sig in i huset och slog ner hennes pappa, misshandlade och troligtvis våldtog hennes mamma. Hon var inte rädd för soldater, de tyska soldaterna uppförde sig som människor, och hon trodde alla soldater var sådana, säger hon i tidningen. Tyskland var ju ingen vän av Estland, men soldaterna uppförde sig i stora stycken som människor.

Eftersom det är 65 år sedan slaget vid Porkoni, skriver Virumaa Teataja om det. De berättar om den estniske soldaten i tysk uniform, som togs tillfånga av Röda Armén, och i två dagar var helt utan mat och dryck, och sedan sköts ihjäl.

En kvinna från Porkoni berättar om sin barndom, och speciellt denna dag. Hon berättar att de var stor skillnad på de tyskla och de ryska soldaterna. Under den tyska tiden användes den gamla herrgården i Porkoni som lasarett, och därför rörde sig många tyska soldater i området. Men när ryssarna kom blev det helt annorlunda. Att möta en tysk soldat var inget särskilt, men att möta en rysk... Då blev man mycket rädd; de inte bara såg skrämmande ut och luktade illa, vad som helst kunde hända. Tyska soldater bjöd på godis till barnen och talade vänligt till dem. men ryssarna skrämde barnen istället jfr med Ülos berättelse tidigare. Kvinnan berättade också att de ryska soldaterna använde herrgårdens stora sal som toalett. Och källaren i det hus som Ants återfick, var fullt med bajs. När de lämnade huset 1944, då var källaren kliniskt ren. Det var en mani hos ägaren.

Vägarna var fulla av flyende människor i dag för 65 år sedan. Många hade väntat alldeles för länge att fly. Hoppet ville inte försvinna. En annan kvinna berättar om hur de ryska soldaterna hann ifatt familjen, och de blev beordrade att återvända, med hot om hemska saker om de vägrade. Många hann emellertid med fartygen som skulle ta de sista tyska soldaterna från landet.
En av familjerna som flydde var Ants med föräldrar. De kom mede fartyget Nordstern. Ett annat fartyg, Moero lämnade Estland samtidigt. Där fanns Moster Olga och hennes man. Moster Olga var mycket religiös. Fartygen blev beskjutna. Moero hade det svårast. När moster Olga satt på toaletten hörde hon att fartyget blev allvarligt träffat. "Men Gud. Inte kan du väl låta mig dö NU! Nu när jag sitter på toaletten!"  Sedan minns hon inget förrän hon vaknade i havet. Mellan fem- och sjutusen människor drunknade den natten, men moster Olga och hennes man blev räddade av andra fartyg i närheten.

Det är också 65 år sedan Sovjetunionen ånyo ockuperade Estland och det högtidlighölls på krigskyrkogården i Tallinn där Bronssoldaten nu står. Rysslands utrikesminister Uspenski la dit en blomsterkrans bland en mängd andra blomsterbuketter och uttalade sig: "Detta är enligt all expertis Estlands frihetsdag...!"

Jag måste också berätta om när Ants mötte doktor Lepiksoo i går, vår "husläkare". Han hade bett henne skriva ut ett recept på medicin som började ta slut, så hon frågade hur jag mådde och "nej, hon hade inte fått några papper från sjukhuset i Rakvere. Men kom till min mottagning i morgon klockan tre, så får jag ta lite EKG och lyssna på hjärtat." Vi sa till varandra: Det har i alla fall aldrig hänt i Sverige, att man träffat doktorn på gatan och fått en besökstid! (Man ska hitta det positiva i allt!!) Förresten behövde hon bara titta två sekunder på min medicinlista, så såg hon at det fattades en medicin. Så! En positiv sak till!

Och en till: När vi var i affären i Rakvere i dag upptäckte jag att jag utökat min bekantskapskrets! Jag mötte en av sjuksköterskorna från sjukhuset.

Sept. 21, 2009, Högtid i Tamsalu och Vihula

Så var det dags för högtidlighållandet av minnet av slaget vid Porkoni. Det stod för exakt 65 år sedan.

Tyskarna drevs då ut ur landet av Röda Armén, och det var en ojämn kamp. På den ena sidan fanns tvångsvärvade och frivilliga ester i de rödas uniform, och på den andra tvångsvärvade och frivilliga ester i tyska uniformer. Koits pappa, Indreks farfar, var bland de röda, och han har berättat att taktiken i den armén var, att de var slaktoffer. Ester hade inget värde. Om de retirerade blev de skjutna av NKVD som vaktade bakom linjen. Han kom undan, men jag har faktiskt inte hört hur det gick till. Jag vet, att vi är många som är särskilt tacksamma mot dem som förlängde de rödas intåg. Det var en förutsättning för att så många hann fly ur landet och rädda sina liv.

Jag minns också hur Ossi berättade att hans liv förstördes totalt, när han var i tysk uniform och sköt ihjäl sin bäste vän som fanns i den röda armén, tvångsvärvade båda två. Men det var inte här, det var utanför

Det första högtidlighållandet skedde vid minnesmärket över de stupade röda nära Tamsalu. Militärorkester och blomsternedläggning, och tårar.

Det andra, en timme senare, var vid det vackra minnesmärket i Vihula över alla stupade vid detta slag med ett kors som symboliserar båda sidorna i kriget. Stridsvagnar från kriget stod uppställda på gräset. Människor i alla åldrar var där. Somliga kom direkt från högtiden i Tamsalu, andra valde att bara var i Vihula. Det fanns gamla män, som hade överlevt kriget och ockupationen, många yngre och skolklasser. Bilar och bussar stod parkerade längs vägen. Människor hade kommit från hela länet, och även från Tallinn.

Nationalsång och parad och Vihulas kvinnokör. En militärhelikopter kom flygande över oss. Den gjorde en sväng och landade effektfullt på gräsmattan.

Men det började regna, och vi var inte klädda för det. Paraplyerna täckte inte till, och vi var oroliga för att bli förkylda. Det är nog inte så lyckat just nu, så vi var tvungna att åka hem, därför missade vi Hannos tal, där han berättde hur det vackra minnesmärket kommit till. Många grät och hundratals kransar lades ner.
Den här dagen lyste ryssarna med sin frånvaro. Ändå var det ju en seger för dem, enligt Putin, och många, många ryssar flyttade in i landet för att esternas majoritet skulle brytas.

Sept. 20, 2009 Estland ofta inte ses som Estland i EU utan som Baltikum

Det är en underbar dag. Solen skiner, det är varmt. Någon sågar där borta. Vi har varit på marknad igen, men det var mest ryska kläder som såldes. Ryska talades överallt bland säljarna, men när vi gick där hörde jag plötsligt en röst som sa: Suusakindad! (Det är ett gammalt skämt vi har. Vår lille Hans kunde bara det ordet på estniska en gång för länge sedan, och vi använde det som hälsningsord)
Jag såg att människor tittade upp, men sträckte fram handen och svarade "Suusakindad" . Det var fru Rutt, som vi köpte jordgubbar av i somras, och som just i dag levererat en säck potatis, som hon ställde utanför huset, så vi såg henne inte. En lite spenslig kvinna, full av liv och med ett leende hela tiden. Vi var ju bara tvungna att köpa morötter av henne. Och bredvid stod en av familjen Lepik, som odlar biodynamiskt. Jag köpte råg och flingblandning. Det är verkligen härligt att ströva omkring och möta bekanta.

När vi kom tillbaka kände jag att jag måste ta hand om kantarellerna vi köpte i går. Och det var i sista stund. Men det blev en rejäl burk med stekt svamp, som vi ska njuta av.
Och alla bären! Jag måste stoppa in i frysen. Vårt bästa morgonmål är bär, hemgjord müsli (och så lite köpt müsli) och yoghurt. Så mycket müsli att det nästan blir som okokt gröt! Smaskens!

Och nu har vi tittat på TV. Jag tror inte det kan finnas i något annat land (nästan) så många diskussionprogram som i etv. Det är alltid en grupp specialister som sitter och diskuterar saker som händer. I kväll va det bl.a. politiker som diskuterade EU, och då nämnde man problemet, att Estland ofta inte ses som Estland i EU utan som Baltikum. Det är svårt att hela tiden bli sammanblandad med de andra två. Det är stor skillnad trots att de ligger så nära. Och det har alltid varit. Redan för flera tusen år sedan skiljde sig länderna åt. I nuvarande norra Estland bodde de estnisktalande. Längre söderut levde liverna, som också var ett finsk-ugriskt folk, och därefter fanns letterna och litauerna. Som talar baltiska språk, som tillhör den indoeuropeiska språkgruppen. Dessutom skiljer sig kulturen avsevärt. Problemet finns alltså även i EU. Jag hade en föreställning om, att i och med att vi finns i samma union, då skulle intresset för alla länder vidgas, och sådana misstag skulle inte ske. Men, men...

Det har också varit ett historieprogram om den tyska ockupationen. När tyskarna kom 1941 sågs de som befriare. Ett år av helvete skulle bytas mot samförstånd och frihet, trodde man. Det handlade inte om antisemitism, bara om att Estland skulle bli ett fritt land igen. men ganska snart fick esterna klart för sig, att så var det inte tänkt.
Fortsättning om en vecka.

Och när vi såg "Allå, allå hemliga armén" . Ni vet komedin om tyskarna i Frankrike, då sa vi, att aldrig, aldrig kan man tänka sig en komedi om Sovjet någonstans. Men det var nog ingen som trodde att det gick att göra något roligt av nazisterna heller.

Och så var det repris av Wickmans pojkar! Från 1995. Min favoritserie, som jag sett hur många gånger som helst i Sverige. Det var visst inga andra svenskar som uppskattade den... Men nu kommer den igen här i Estland. Vilken tur jag har.

Mikaelsmarknad

I dag var det skördemarknad i Jäneda. Ni vet den stora gården där baronessan Budberg levde en tid, just hon som var älskarinna åt Gorkij, H G Welles och några till. Hon misstänks också för att ha förgiftat Maxim Gorkij. Han hade ju kommit i onåd hos Stalin, och baronessan kände honom väl. Vid begravningen av den store författaren stod hon vid Stalins sida. Detta tolkar man som ett erkännande att hon tjänat hans syften.

Men hon är död sedan en tid, och godset stals av sovjetstaten. Nu vet jag inte vem som äger det, men där finns bl.a. en stor butik för handarbeten av alla sorter. Och nu var det alltså marknad. Där såldes gul lök, röd lök, vitkål och lax av gammelryssarna vid Peipsi bröd från Saremaa, honung, handgjorda kläder, träsaker, korgar, trästatyer, och annat, samt allt som skördats den senaste tiden. Och så lite krimskrams.

Jag tycker verkligen om att gå runt och titta. Man kan alltid göra något fynd. Den här gången blev det en  vitkålsskärare, så man enkelt kan skära kålen i smala strimlor för surkål. Men det blir inte så för mig. Vanlig vitkålssallad är god och nyttig. Förresten köpte jag ju formar att göra piroger av, och vitkålspiroger, det är gott det!

Nej, vi var inte där så länge. jag har inte återhämtat mig tillräckligt ännu, och dessutom är det marknad här i kommunen i morgon!

Sång- och musikafton

Vi såg att Marju hade förberett en musikkväll i Ebaverebergets sportlokal. I kväll. Det var till minne av sångaren Vello Jürna, som i år skulle ha fyllt femtio år. Han var operasångare, och har gästspelat både på Operan i Stockhoöm, i Göteborg och i Norge. Han var också i Modena och sjöng med Pavarotti 1991.

Vi satt i den nybyggda samlingssalen på pinnstolar. Vi var ca 20 stycken. Mest kvinnor naturligtvis. En ung man satt i publiken, och en annan spelade gitarr och sjöng tillsammans med Marju och hennes väninna. Temat var båtar och hav. Det tycker vi är lustigt, att Marju som är uppväxt vid en åker, hon är tokig i båtar och hav; och vi som levt en stor del av våra liv i båtar vid havet, vi njuter av att finnas vid åkern.

Det var mäktigt. Det var så estniskt. De sjöng estniska visor och läste estniska dikter. Det var sjömansvisor om hjärta och smärta, men också gamla regi-sånger. Inte någonting på engelska! Jag kände en sådan högtid. En förhoppning att Estland kommer att förbli Estland. Att man inte kastar bort den gamla kulturen över axeln.

Arne Bengtsson skriver ju om det i Bronssoldatens hämnd, att när striden för frihet är över, då kan meningen med allt försvinna. Man glömmer snart att njuta av friheten som blir självklar. Men om man minns varför man ville bli fri, då får livet behålla sin mening. Men jag frågade Marju en gång om hon och hennes jämnåriga någonsin talar om sovjettiden. "Aldrig" svarade hon.

Det var en underbar kväll. Jag känner att det var medicin för mitt hjärta.

(Man måste komma ihåg, att de var förbjudna att sjunga sina sånger, vanliga äldre sånger. Att de också var en ny förryskningskampanj på gång. Att det gällde för esterna bl.a. att få vara ester.)

Hemvägen

Tillbakavägen från Tallinn var ju inte så där jätteupprymd. Vi hade helt enkelt blivit avvisade från sjukhuset. Läkaren i Rakvere hade fått klartecken, det var inga problem, så vi blev chockade över kallsinnigheten. Det satt en ovillig suckande (sovjet-)kvinna i receptionen. Det var helt kört.

I alla fall bestämde vi oss för att genast åka tillbaka till huset. Vi skulle bara ta oss en titt på Frihetstorget.
Frihetsmonumentet

Monumentet till minne av frihetskriget.
Symbolen, korset är just det korset de hade med sig i striderna. Om du omramar korset med en ring, då kallas det svenskkorset och finns att se på kyrkogårdarna.
Egentligen är monumentet till minne av alla döda.
Ants pappa var med i kriget. Han gick ut som 16-åring utan att förbereda sina föräldrar. Han dog inte då. Jag tror det var av brustet hjärta han dog i New York på 50-talet. Han hade förlorat så mycket, och hans hjärta orkade inte mer. Men han var en ung soldat.

De hade byggt upp ett vackert torg framför monumentet istället för parkeringsplatsen som varit där förut. Mitt på det torget fanns en vacker vedtrave:
Tallinns gåva till de fattiga
Ser du den? Mitt i bilden. Med en banderoll runt sig. Där står att Tallinn skänker ved till behövande. Jo jo. Det är snart kommunalval...

Vi fortsatte resan, och körde in i ett områder, som vi inte besökt tidigare. Ett område som fanns kvar efter kolchostiden. Tre hyreshus mitt i landskapet med flera fallfärdiga, smutsiga, trista, tomma kolchosbyggnader runt om.

bostadshus
Ett av bostadshusen.
De har lagat några trasiga källarfönster med betongtegel. Entréerna är smutsiga. Finns det ren betong någonstans? Jag har inte sett det.


Mysig kolchos.

Kolchosen mitt i naturen

Här syns knappt kolchosbyggnaden, men så ligger de i alla fall. Utslängda i naturen, utan tanke på estetik eller byggnadsvård.

Våghus

I det här huset vägdes bilarna när de var lastade. Stölder var ju alltid en risk, och genom att väga allt trodde man (?) att man minskade den risken. Men moralen var ju den att alla hade blivit bestulna på allt, så de hade rätt att stjäla från kolchosen. Riskan var, att om de blev upptäckta (under Stalin-tiden) att de blev deporterade om de upptäcktes. Me hade man en svältande familj, då var man ibland beredd att ta risken.

I Estland är det mesta heligt enligt gammal tro. Nej, inte det mesta, men mycket i naturen finns inlemmat i folkets naturtro. De större stenblock och mindre stenar som isen tog med sig från norr, och som inte passar in i kalkstensnaturen, dem finns det många sägner om. Vi hittade en sådan sten



Men inte sägnen!!

Det var en härlig hemresa.

Jag gick ju och lade mig, skrev jag. Men jag tog också med mig en bok i sängen. jag har nu läst om hela Arne Bengtssons bok Bronssoldatens hämnd. Den är fantastiskt bra. Den diskuterar allt som hände under frigörelsen och det som hänt sedan. men också den äldre historien. Jag ska berätta om den mer, men mina första tankar är:

Vi förstår inte att värdera den erfarenhet som det tidigare "ÖstEuropa" har av att kämpat för sin frihet så nyligen. Kämpat med livet som insats.

 

Citat: Vi överlevde tsarerna, vi överlevde kommunismen, vi ska överleva kapitalismen också.

 

Varför ska vi lära dem (de baltiska folken) att leva på vårt sätt? Är vi särskilt lyckliga? Kan  inte de istället visa oss vägen till ett mer innehållsrikt liv.

 

Har vi som Mona Sahlin sa "bara midsommar och annat tjafs" kvar av vår kultur?

Varför har vi glömt allt? Offrade vi vår kultur under vänstervågen, då alla gamla sagor glömdes bort och alla teatrar bara gav nutidsrealistiska pjäser? Förlorade vi kontakten med de gamla och våra rötter när vi strök deras erfarenheter?

Jag minns en diskussion jag hade med en manlig barnskötare som hävdade, att man inte kunde läsa Elsa Beskowsagor för barnen. "De vet ju inte vad ett ämbar är." "Nej" svarade jag "de vet inte heller vad en hink är förrän någon har berättat det för dem." Då sa han inget på en stund.

 

Esterna som har lyckats bevara sin kultur genom sekler, visst ska de vara rädda om den, och leva med den, för att ge mening åt livet.



Det blev inget sjukhus

Nej, något blev fel och vi fick åka tillbaka igen med oförrättat ärende.
Nu ska jag lägga mig och vila en stund, och sedan ska jag berätta om vår utflykt!

Tallinn nästa!

Jaha, nu håller jag på att plocka ihop lite småsaker. Jag åker in till sjukhuset i Tallinn i morgon bitti, och tar inte med mig datorn. Därför kommer jag inte kunna skriva något förrän tidigast på fredag.

Jag har läst lite i boken Bronssoldatens hämnd, Baltiska betraktelser, av Arne Bengtsson, som jag läste för ett år sedan. Och förstår inte att jag glömt hur fint han skriver om de nya staterna i  EU 2004. Han menar, att vi tar inte deras verklighet och erfarenheter på allvar. Det är våra regler och vårt tänkande som gäller. Men de nya vet, att allt, hela livet kan förändras på en liten stund. Oavsett vad man tidigare kommit överens om.

Efter att många hade dött på slagfältet var de baltiska staterna fria 1920. De skapade sina nya republiker och levde nya liv jämfört med tidigare. De var inte längre "icketyskar" i sitt eget land. De hade vanliga medborgerliga fri- och rättigheter. Och så kommer två stora stater överens. Molotov-Ribbentroppakten var ett faktum, liksom den hemliga överenskommelsen om Polen, Litauen, Lettland och Estland. Och därmed förändrades livet totalt för människorna där. Plötsligt gällde inga normala lagar och regler. Så snabbt kan det gå, och så utan den egna medverkan. Två stormakter kommer överens och de mindre staterna har bara att förändra sig.

Det är viktig kunskap i Europa. Men, säger du nu. Europa var ju i krig. Självklart vet man i Europa.
Nej, säger jag då. Dels har man glömt; sextio år är en lång tid. Dels brydde man sig inte om de här staterna. Och det ingår i deras erfarenhet också. Att man så snabbt blir glömd. Jag har läst många böcker som kom ut i Sverige på 40- och 50-talen. Och tänker att ingen trodde på detta. "Det är propaganda" sa man eftersom det var för fruktansvärt för att vara sant. Men det var sant. Alldeles sant.
Bland annat en gång på 60-talet satt vi och festade hos bekanta. Vi kom att tala om Estland förstås, och vi pratade om deportationerna. "Men det är klart att de gjort sig skyldiga till något!" Sa de. "Nej, vi vet. Ants släktingar var ju med bland dem." "Äsch! Det är klart att de gjort något!"
Jag har nu träffat Evy som bara var sex år 1949. Hon var på något sätt "skyldig". Till vad vet hon inte. Men hon deporterades med sin äldre syster och växte upp i ett barnhem i Sibirien. När hon slapp därifrån hade hon glömt estniskan och sitt liv i Estland. Och det är naturligtvis fortfarande ett djupt sår.

Vad är en demokrati värd om man inte betraktar alternativet då och då?

I kvällens TV-Nyheter

Jag måste bara tillägga att i kvällens TV-nyheter var det ett inslag från Moskva, där det var nedläggning av blommor framför porträtt av avlidna. Plakat var uppsatta, som varnade för de fascistiska staterna Estland och Ukraina. En ung ryska intervjuades och hon sa med tårar i ögonen: "Bara de inte tänder ugnarna igen!" (Alltså gasugnarna från det andra världskriget).

Samtidigt är det en diskussion i media om vad Edgar Savisaar, centerpartiets ledare och Tallinns borgmästare, sa när han var i Moskva och talade med en dumaledamot. Denne ledamot säger att Savisaar gick med på att Estland och därmed alla västländer, förfalskar historien, att det är den ryska versionen som är den sanna. Savisaar säger själv att han aldrig sagt något sådant.

För övrigt är det en fantastisk kvällshimmel. Den skiftar från solgult över oranget och blått till svart. Mellan trädgrenarna.

Sovjetsamhället

Hanno berättade just en "rolig" historia.

I Sovjet var det väldigt svårt att få tag på kulspetspennor. Det som man möjligtvis kunde få tag på var den allra enklaste engångssorten. Och hade man en gång haft turen att få tag på en sådan, då vågade man inte tro, att man skulle lyckas en gång till. Därför uppstod små ställen, där man kunde fylla på de här pennorna. Det var alltid lång kö framför dörren där.
En dag kom en finne förbi, och frågade varför det blivit en kö just där. "Vi fyller våra kulspets-engångs-pennor här." fick han till svar. "Jaha, och var lagar man trasiga kondomer?" var hans reaktion.

En annan historia vi hört var mannen, som gick in i en matvaruaffär. Han såg en expedit, och frågade om det var här man köper kött. "Nej, det här är fiskavdelningen. Och vi har ingen fisk, men därborta är köttavdelningen, och där finns inget kött."

Jag kommer ihåg när Anne fått strumpkuponger. Det var när Estland just blivit fritt, men ännu inte fått igång ett bättre liv. Hon gick gång på gång till Kaubamaja, det stora varuhuset, men det fanns inga strumpor att köpa. Jag vet inte hur länge hon fick vänta, men vi uppfattar ju strumpor som en basvara, eller...

Hemma igen

Nej, nu är jag tillbaka i huset. Jag fick åka hem i fredags, men är lite trött, så jag har inte skrivit något nytt. Anna och Viktor kom för att hjälpa till att sköta om mig. Det kändes fint. Och Anna kommer tillbaka nästa vecka när jag är i Tallinn.

Malle var just här och tittade igenom mina dokument från sjukhuset. När man läste till apotekare i Sovjet, då läste man väldigt mycket medicin, man blev nästan läkare, men inte riktigt. Och Malle är apotekare. Hon berättade att Kardiologen i Tallinn, som är min nästa destination är Estlands modernaste sjukhus och har de bästa läkarna. Det låter bra, och dit ska jag nästa vecka!

Men nog känns det att hösten är på väg. Luften är klar och träden har börjat växla färg. Men fortfarande är gräset grönt. Den där friska gröna färgen som är så underbar. Huset var fullt av flugor när jag kom hem, men nu är de flesta borta. Döda. Tänk om man får veta en dag att flugorna har precis samma känslor som vi, då blir det inte roligt...

Vid sängkanten

Jag sitter på sängkanten med min dator. Kvällshimlen är randigt orange i solnedgången. Jag ser stadens silhuett med kyrktornet mot himlen. Stadsljuden har stillnat. En patient talar med hög röst där utanför min dörr någonstans.

Jag har haft besök av doktorn i dag, som alla dar. men nu vet de, att det är hjärtat som inte vill riktigt längre. Men det botas med mediciner! När Ants och jag kommer ut från apoteket i fortsättningen kommer vi bära på varsin väska sprängfylld med medikamenter. Håhå jaja.

Alldeles nyss hade jag besök av en ung, söt sköterska. Hon berättade att hon, som många andra jobbar 24 timmar i sträck! För att sen vara ledig flera dagar. Och vi diskuterade språk. Hon kan engelska, men de flesta andra kan inte, sa hon. Istället talar många av de andra ryska. Hon har läst ryska tre år i skolan, men talar inte än. Men hon vill! Hon tycker att det är viktigt att kunna ryska. Det är ju så många ryska patienter, och det är så många ryssar som inte vill lära sig estniska. En ung och klok flicka!



Det sovjetiska beteendet

Jag hade bara mött trevliga människor som arbetade för att finna ut vad som orsakat mitt sjukdomsanfall. Alla var så vänliga, och när jag försökte mig på att tala estniska var de extra vänliga. Alla läkare presenterade sig först, och så talade de antingen engelska, bättre eller sämre eller estniska och kontrollerade att jag förstod.

Men så blev jag körd i rullstolen för att undersökas med ultraljud på hjärtat. Jag kördes in i ett undersökningsrum. Rent och snyggt som de andra rummen. En sköterska satt vid skrivbordet. Hon arbetade. Hälsade på mig. Jag satte mig på bänken. Hon reste sig efter en stund och öppnade dörren och sa mycket vänligt ”Jag kommer snart”. Och hon kom tillbaka. Satte sig vid datorn och jag såg att mina uppgifter fanns där. De skulle bara kompletteras med vikt och längd. Jag gav uppgifterna, som hon fyllde i. Och så väntade vi.

Dörren öppnades. En kvinna i vit rock kom in. Hon gick förbi mig medan hon sa en snabb harrang på estniska. ”Jag talar inta estniska” sa jag på estniska. ”Jag talar estniska!” sa hon och upprepade harrangen. Jag antog att hon sa att jag skulle klä av mig på överkroppen. Under tiden jag gjorde det frågade hon ”Och vilket språk ska jag tala?” fortfarande på estniska. ”English” sa jag.

Jag förstod att jag skulle lägga mig på sidan, och hon bökade mig rätt. Gjorde undersökningen. Sa olika värden till sköterskan som skrev in det i sin dator. Jag förstod inte att hon hann. Sedan sa doktorn: ”Now you can leave.” Hon plockade bort nästan all grejor hon klistrat fast på min kropp. Jag reste mig upp. Tittade på dem som stod vid skrivbordet. Öppnade dörren och gick ut till min väntande rullstol.


SvD

Det är svårt att skriva engagerat här ifrån sjukhuset. Men det är fortfarande mycket trevlig personal, och de gör alla undersökningar de kommer på. Maskinerna är nya och fräscha, men själva byggnaden har man inte haft råd att helrenovera såg jag i dag när jag fick åka på ultraljud.
Men jag läste i svenskan från i förrgår en positiv artikel om Estland, skriven av Jan Blomgren, som Ants haft en maildiskussion med tidigare om vad som egentligen hände på bronsnatten. Han fick då en annan uppfattning om Estland och skriver nu mer sanna artiklar.
I denna artikel talar han om att det håller på att vända upp i Estland! Och att Estland har Europas lägsta statsskuld.
Det värmer ett estofilhjärta!

På sjukhuset

Nu ska jag berätta om hur det är på ett estniskt sjukhus.

Först var jag alltså på akuten, där minst tre olika läkare tittade på mig och man tog en väldig massa prover. Efter en lång fundering och flera analyser bestämdes det att jag skulle bli kvar.
Vi åkte hiss upp till fjärde våningen och gick in på en avdelning. Då frågade Ants om det fanns enskilt rum. Och det "privata rummet" var ledigt! Så här är jag nu i ett nyrenoverat rum med eget duschrum och säng, två rullbord en byrå och en TV. Och Wifi-anslutning. Hur fint som helst.
I går, min första dag här, kom personalen hela tiden in och jag fick mat och de tog prov efter prov och alla var jättetrevliga. Men så fick jag andnöd. jag ringde på klockan och två systrar kom direkt. Jag bad om syrgas. Det fixades. Och dropp. Och blodtrycksprov och puls. Och smärtstillande. Och en massa annat.
Jag ringde till Ants för att berätta vad som hänt, men vi blev avbrutna hela tiden av att doktorn kom in för att kolla mig. Det var en kraftig kvinna i femtio-årsåldern. Jag kallar henne för "ryskan" eftersom jag tycker hon liknar min bild av en rysk läkare, men jag tror hon är est.
Hon sa till mig till slut att jag fick inte prata med min man hela tiden, Jag fick inte lösa soduku, jag skulle ligga still! Så fick hon luren och sa strängt till Ants att han inte fick ringa mig!

I dag får jag röra mig. Ska röra mig. Jag ska vara aktiv. Gärna soduku. Det är en ny läkare. En ung man, som verkligen är ryss. Men talar perfekt estniska. Mycket trevlig.
Nu kom lunchen in. Ett biträde ställde in pastasoppa och saftsoppa med klimp. Sedan dröjde det inte länge förrän sjuksköterskan tittade in för att säga "Head issu". "smaklig måltid". Det ni!

Rakvere Trauma

Nu ska jag bara berätta att vi just kommit hem från Rakvere Trauma, akuten. Jag är imponerad! Så trevlig personal. Alla. Läkare, sjuksköterskor och kanslipersoner. Och: Ingen väntetid. Alla prov gjorda. De kom och pratade med oss hela tiden. Och så fick vi åka hem, men eftersom doktorn slutar i morgon klockan 8, ville hon att vi skulle komma tillbaka halv 8 för ett nytt EKG. i var bara ca två timmar på sjukhuset, och de var verkligen effektiva.

Sjukhuset ser slitt ut utifrån, men i alla fall akuten är riktigt fin. Det var verkliogen en positiv upplevelse!

En sensommarkväll

Det är en ljum sensommarkväll. Vi har suttit ute och ätit middag. Vi har njutit av den afrikanska savannen. Nehej. Det är estniska åkrar, men det ser ut som en savann, och vi väntar på att få se alla exotiska djur! Vi har i alla fall sett en räv springa där. Så det så.
Tidigare i dag fick vi besök av en äkta sovjetisk maskin. En kranbil från den gamla hemska tiden. Den lät som ett tröskverk, men den fungerade, och de ska kunna gå utan problem i ett par meter snö. Den lämnade en hel del olja efter sig... Men chauffören var en glad och trevlig man.
Ni har väl hört, att när man öppnade ett hotell i Tallinn i början av 90-talet, då skrev man i annonsen att alla var välkomna att söka de lediga jobben. Det var bara ett krav:de fick inte ha arbetat i serviceyrke tidigare. (Då var man nämligen inte alls serviceminded. När vi satt på kafeet på Estonia en gång fick vi sällskap med en estnisk kvinna. När personalen hörde att vi(de) talade estniska blev de fruktansvärt otrevliga. De trodde att vi alla var ester, och då behövde man inte anstränga sig.
När Anne kom till mitt café 1991 och såg hur vi samtalade med gästerna och gav dem service, då sa hon: Det här skulle alla i Estland vara med om.)
Nu är det annorlunda. Estland blir alltmer estniskt. Alla vi träffar är så trevliga och hjälpsamma!
Kvällskymningen lägger sig. Det är alldeles stilla och tyst. Inte ett fågelkvitter, ingen räv, ingenting, bara den underbara kvällen.
När Ants laddat ut bilden på kranbilen ska ni få se...

20-årsminnet av befrielsen från kommunismen och vår kontinents återförening

 


INBJUDAN
Året 2009 firar Europa 20-årsminnet av befrielsen från kommunismen och vår kontinents återförening. Detta jubileumsseminarium handlar om några av de frihetshjältar och några av de händelser som kom att spela avgörande roller för att friheten och demokratin till sist kunde segra över det totalitära förtrycket i Europa.

En avgörande roll i denna historiska utveckling kom att spelas av Förenta Staternas president Ronald Reagan, Storbritanniens premiärminister Margaret Thatcher och påve Johannes Paulus II. Deras orubbliga motstånd mot kommunismen och engagemang för friheten skapade tillsammans med de allt starkare folkliga frihetsrörelserna i de kommuniststyrda länderna en unik möjlighet att besegra det halvsekellånga förtrycket.

Till detta heldagsseminarium, som arrangeras inom ramen för den internationella jubileumssatsningen The 20th Anniversary of the Liberated and Reunited Europe, har  IICC/UOK och Timbro  samlat ett antal nyckelpersoner som själva var med vid några av de avgörande skeendena — somliga i den fria världens maktcentrum, andra mitt i den folkliga frihetskampen.

Varmt välkommen att fira frihetens seger med oss den 18 september!

Camilla Andersson,
Grundare 20th Anniversay Alliance och UOK/IICC

Maria Rankka,
VD Timbro

-------------------------

PROGRAM

The 20th Anniversary of the Liberated and Reunited Europe

08.30 Välkomsthälsning Thomas Idergard, Timbro

08.35  Inledning, bakgrund och introduktion till dagens program
Camilla Andersson och Anders Hjemdahl, IICC/UOK, 20th Anniversary Alliance

08.50 The evil empire challenged and defeated - the historic roles of Ronald Reagan, Margaret Thatcher and John Paul II in defeating Communism in Europe
John O’Sullivan, Executive Editor, Radio Free Europe/Radio Liberty, former special adviser to Prime Minister Margaret Thatcher, author of “The President, the Pope, and the Prime Minister”

09.30 Prime Minister Thatcher - Iron Lady
Robin Harris, a member of Prime Minister Thatcher’s Policy Unit

10.00 President Reagan's lifelong opposition to Communism and commitment to liberty
Clark Judge, Speechwriter and Special Assistant to President Ronald Reagan

10.30 - 10.50 Paus

10.50 Johannes Paulus II - Påve och kommunikatör
Lars Bergquist, tidigare Sveriges ambassadör till den Heliga Stolen

11.10 Diskussion med panelen under ledning av Michael C. Moynihan
Michael C. Moynihan, journalist på Reason Magazine, politisk kommentator och Visiting Fellow på Timbro

12.00 - 13.10  Lunch

13.10 Poland - The starting point
Grzegorz Gauden, journalist, tidigare. chefredaktör Rzeczpospolita, tidigare Solidaritetsaktivist och tidningsman, fängslad av den polska kommunistregimen

13.40  Under oppression, embraced by support – The Estonian and Baltic struggle for freedom. Mart Laar, former Prime Minister of Estonia, former Foreign Minister of Estonia, historian, author and political commentator

14.10 - 14.30 Paus

14.30 Diskussion med Grzegorz Gauden och Mart Laar
moderator Ann-Sofie Dahl, docent i internationell politik samt utrikes- och säkerhetspolitisk forskare och debattör

15.20 Sverige under kalla kriget
Måndagsmötena och kampen för friheten i våra grannländer
Samtal mellan Gunnar Hökmark (MEP EPP) och Mats Johansson, försvars- och säkerhetspolitisk debattör, författare, riksdagsman (M) under ledning av Thomas Idergard, Timbro

16.20  Historiens slut blev historiens återkomst
Dagens situation i Europa och vikten av att fullfölja den ideologiska segern över kommunismen Anders Hjemdahl, 20th anniversary Alliance och IICC/UOK

16.40 Att reparera den mentala kartan - kampen om historieskrivningen och det internationella arbetet med att utbilda om nutidshistorien och kommunismens brott
Camilla Andersson, Grundare av 20th Anniversary Alliance och IICC/UOK

17.00 Dagen avslutas Thomas Idergard, Timbro



Tid: Fredagen den 18 september, 2009 klockan 08:30 – 17:00

Plats:
Industrisalen, Näringslivets Hus, Storgatan 19, Stockholm

Kostnad:
995 kronor

Anmälan:

Anmälan senast den 8 september till [email protected].
Platstillgången är begränsad. Bekräftelse om plats meddelas via e-post.

Bindande anmälan görs genom inbetalning av 995 kronor inkl. moms (moms 199 kronor). Studentpris: 100 kr.

Betalning sker till Timbro/Stiftelsen Fritt Näringsliv, PG 131793-2 eller BG 5592-6083 senast den 10 september 2009. OBS: vänligen ange  e-postadress.

Se uppdaterat program www.1989-2009.org här:


 
www.1989-2009.org -
The 20th Anniversary of the Liberated and Reunited Europe Alliance





www.1989-2009.org

contact: [email protected]













About the IICC/UOK - the Institute for Information on the Crimes of Communism
The IICC/UOK is a non-profit, non-governmental, politically independent organization with the purpose of spreading essential information on the crimes of communism and to promote vigilance against all totalitarian ideologies and antidemocratic movements
Homepage: www.crimesofcommunism.org
Online Education Center / Virtual Museum on the crimes of Communism: www.aboutcommunism.com

E-mail: [email protected]
IICC/UOK, Box 3037, 103 61 Stockholm, Sweden, phone: +46 709 42 92 02


Donations: IBAN-number:(Bank: SEB)
IBAN:SE13 5000 0000 00522 2104 1380 BIC:ESSESESS

Apropå storkar

Vi hade just besök av vår granne Õie, och sa att vi sett tolv storkar här. Äsch, sa hon det var väl inget. När de slog åkern utanför min dotters hus därborta, sa hon och pekade, då kom det 50 (femtio) stycken och letade grodor!

Och det har jag ingen bild på!!!

Tillbaka igen. The Soviet Story.

Nu är jag tillbaka i Estland. I dag är det höst här, men det ska visst bli soligare...
Jag trodde alla storkarna hade lämnat Estland, men så såg jag när jag nästan var framme tolv (12) storkar på en gång.
Nu ska jag se The Sovjet Story på TV. Det är en film av den lettiske regissören Edvins Snore. Jag har hört att Putin klassar filmen som rasistisk, och Mart Laar betonade, att den handlar om Kremls ryssar, inte den vanlige ryssern. Det låter som om den ska berätta hemska saker.
Jag håller också på att läsa en bok av makarna Petrov: Sant vittnesbörd, från 1956. De är avhoppade KGB-agenter som räddades av Australien. Den är mycket intressant och börjar med att berätta om livet i en sibirisk by under tsartiden och hur den förändrades efter revolutionen och statskuppen.


Ja, nu har jag sett filmen. Den var stark. Och i introduktionen talades det om att det Putin ogillar mest, det är att man likställer nazism och kommunism. Självklart, annars räddade ju inte Sovjetunionen de Baltiska Staterna från något helvete, eller hur?
Bl.a. visade de hur sju miljoner ukrainska män, kvinnor och barn dog av svält. medvetet från Stalins sida, eftersom han gav order om att allt ätbart skulle föras från Ukraina till Moskva. Vi har hört talas om detta ibland i Sverige, men det är inte många som tagit det till sig. Vi vill inte veta att detta hände och ingen, ingen gjorde något för att hjälpa ukrainarna.

Jag tvivlar på att filmen kommer visas i svensk TV.
Det enda på svenska språket jag hittar på webben är Carl Bildts kommentar på http://carlbildt.wordpress.com/2008/06/27/the-soviet-story/

RSS 2.0